Şirket değerleme yöntemleri ve reel opsiyonlar yaklaşımı - Konuk, Hayrettin (My University, 2006)
Şirket Değerleme Yöntemleri Ve Reel Opsiyonlar Yaklaşımı Bu çalışmanın amacı, şirket değerleme ve hisse senedi seçiminde kullanılan indirgenmiş nakit akımları, ekonomik katma değer, ve çarpanlar gibi geleneksel yöntemleri kısaca irdelemek ve yeni bir yaklaşım sayılabilecek olan reel opsiyonlar yaklaşımının bu alana uyarlanmasını anlatmaktır. Proje değerlemede yeni bir yaklaşım olan reel opsiyonlar yaklaşımı, projelerin sadece riskleri değil fırsatları da barındırdığını ortaya koyar ve bunları değerler. Bu yaklaşıma göre şirketin piyasa değeri ile geleneksel yöntemler ile hesaplanan değeri arasındaki fark, şirketin sahip olduğu yatırım projelerindeki yönetsel esneklikler vb. fırsatlardan kaynaklanmaktadır. Bu yaklaşım analistlere proje ve şirket değerlemede farklı bir bakış açısı katarak, firmanın piyasa değeri ile geleneksel yöntemlerle hesaplanan değeri arasındaki farkın daha iyi tanımlanmasını sağlar. Sonuç olarak reel opsiyonlar yaklaşımı, yapılan şirket değerlemelerini ve hesaplanan hisse fiyatlarını rasyonelleştirerek, tahminlere dayalı projeksyonlardan ibaret olmaktan çıkartıp daha rasyonel bir tabana oturtturmamızı sağlayabilecek yeni bir bakış açısıdır. Firm Valuation Methods And The Real Options Approach The purpose of this dissertation is to examine the traditional valuation methods such as discounted cash flows, multiples and economic value added and the adaptation of the real options approach to firm valuation and equity selection. The definition of real options approach, a new method of project valuation, is to manifest the embedded opportunities -not only the risks- of the projects and evaluate these options. According to this approach, the spread which is among the market value of the firm and the value of the firm, accounted by the traditional valuation approaches, is arising from the managerial flexibilities and opportunities of the firm’s projects. This approach adds a different point of view to analysts at their project and firm valuations. So it provides a better definition about the spread which is among the market value of the firm and the value accounted by the traditional valuation methods. Eventually it appears to be more useful as a way of rationalizing pricing than as a way of predicting it. However, real options pricing may open investors’ minds to a new way of thinking about companies.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Değer_Şirketler; Hisse Senedi Opsiyonları; Opsiyonlar (Finans)