Mıcrochıp pıc16c84 mikrodenetleyicisinin eğitim ve geliştirme kitinin hazırlanması - Toker, Kenan (My University, 1999)
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, kırmığın çalışmasına ve programlanmasına olanak tanıyan donanımın gerçekleştirilmesidir. olabildiğince fazla konuyu kapsayacak şekilde genel amaçlı ve geniş olarak düşünülmüştür. Üzerinde, 2 adet seri analog-digital çevirici, 1 adet 4 basamak seri display, 9 bit TTL / CMOS uyumlu giriş ve direk olarak röle sürmeyi, ve adım motoru bağlamayı mümkün kılan 8 bit yüksek akım - yüksek gerilim çıkış olacaktır. Kullanıcının, giriş ve çıkışların durumunu kolayca izleyebilmesi için 8 adet LED bulunmaktadır. Ayrıca, kırmığın bilgisayara bağlanıp programlanmasını sağlayacak elektronik kısım da buradadır. İkinci bölüm, kırmığın programlanmasını, silinmesini, koşturulmasını sağlayacak olan PIC16C84.EXE PC uyumlu yazılımıdır. Programlama dili olarak Turbo Pascal, Pic derleyici (assembler) olarak Microchip firmasının MPASM.EXE yazılımı kullanılmıştır. Üçüncü bölüm, kırmığın tanıtılmasını içeren veri kitabının Türkçeleştirilmesi olup, burada kırmığa program yazmak için gereken her türlü bilgi sunulmaktadır. Bu, bir Adobe Acrobat taşınabilir döküman şeklinde (PDF: Portable Document Format) hazırlanmış P16C84T.PDF dosyadır ve ekteki CD'de SLPICPDF dizinindedir. Son bölüm ise kullanım ve deney kitapçığının oluşturulmasıdır. Burada Pic için hazırlanmış, yürüyen ışık, voltmetre, 4 dijit yukarı-aşağı sayıcı, adım motoru sürücü gibi çeşitli konuları kapsayan örnek yazılımcıklar verilmektedir. Böylece, bir eğitim kiti (evaluation board) gerçekleştirilmiş olup, mikrodenetleyici öğrenmek ve küçük çaplı üretim yapmak isteyen kişilere ayrıca programlayıcı alınmasına gerek kalmayacağından bir kolaylık sağlanmış olmaktadır.

The project is divided into four sections. The first is the hardware which allows the chip to be programmed and to run a program. The first section had been realized as much as wide and general purpose to consist of lots of subjects. It has 2 serial analog-to-digital converter, 1 serial display that is 4 digits, 9 bits TTL / CMOS compatible Input/ Output and 8 bits high current high voltage output driver for direct driving relays, stepping motors, etc.. 8 bits LED display provides user to observe the status of input and outputs, easily. Additionally, the electronics for connecting the chip to the computer via a PC compatible parallel port and to allow the chip to be programmed, read and verified is also here. The second one is the executable PC compatible software named as PIC16C84.EXE which allows the chip to be programmed and running the chip. The software is made by using the Turbo Pascal Programming Language. Generally, the program to be downloaded into the chip is made by using the Microchip's MPASM.EXE universal assembler enviroment. Next section is the data book which had been translated into Turkish language. Here, anyting required for writing a program and designing hardware for the chip is explained in detail. This is an Adobe Acrobat format (PDF) file named as P16C84T.PDF, (in the CD). The last section is the user's experiment book. In the book, example software routines for the chip PIC16C(F)84 are found. Some of them are voltmeter, running lights, 4 digits up-down counter, stepping motor, etc.. And finally, it means that an evaluation board has been realized. Therefore, it is provided that who are wishing to learn an microcontroller and/ or to present electronic solutions in small size do not need to buy an extra programmer. Because, this is a complete development enviroment for Microchip's PIC16C(F)84 type microcontrollers.
Keywords: BİLGİSAYAR