Tüketici ilgilenim ve ürün bilgi düzeylerinin satın alma kararları üzerindeki rolüne ilişkin bir araştırma - Kandemir, Gözde (My University, 2018)
21. yy ‘da artan rekabet koşulları içerisinde firmalar ürün eksikliği değil müşteri eksikliği çekmektedirler. Firmalar tüketicilere fonksiyonel faydanın haricinde çeşitli faydalar sağlamalıdırlar çünkü bir ürünün sadece fonksiyonel fayda sağlaması tüketicilerin ürüne ilgi göstermesi için yeterli olmamaktadır. Firmaların, tüketicileri ürünü satın almaya motive eden faktörleri (ürüne verdiği önemi, ürünün verdiği haz/ zevk, ürünün kişiliğini yansıtması ya da algılanan riskleri) göz önünde bulundurarak pazarlama çalışmalarına ağırlık vermeleri gerekmektedir. Bilgi kaynaklarının sayısının artması sonucunda tüketiciler bir ürünle ilgili yoğun bilgi bombardımanına maruz kalmaktadırlar. Bu noktada firmalar tüketicilerin ürünleri hakkında ne bildiklerini, ne kadar bildiklerini ölçmeli ve çıkan sonuçlara göre pazarlama çalışmalarına yönelmeleri gerekir. Tüketici satın alma kararı verirken onu etkileyen motivasyon faktörleri ve ürünler hakkında sahip oldukları bilgiler göz önüne alındığında tüketicilerin ürünleri değerlendirme aşamasında nelerden etkilendiği belirlenmek amaçlanmıştır.Bu tez araştırmasının amacı, Kapferer ve Laurent (1993)’in ilgi, hedonik değer, işaret değeri, algılanan risk önemi ve olasılığı olarak beş boyuta indirgediği tüketici ilgilenimi kavramının ve ürün bilgi düzeylerinin bilgi arama niyeti ve satın alma niyetiyle olan ilişkisini incelemektir. Araştırmada faydacı (akıllı telefonlar) ve hedonik (kozmetik ürünler) ürünler ele alınarak çıkan sonuçları karşılaştırmak amaçlanmıştır. Tezin birinci bölümünde, tüketici satın alma davranışları ve süreçleri, tüketici ilgilenimi tanımı, boyutları, tüketici ilgilenimi etkileyen faktörler kavramsal olarak incelenmiştir. İkinci bölümünde, tüketici bilgisi tanımı, ürün bilgi düzeyleri, tüketici bilgi kaynakları ve tüketim davranışlarında bilginin etkisi ele alınarak kavramsal olarak incelenmiştir.Tezin üçüncü bölümünde, çalışmanın amacı, kapsamı, kısıtları, modeli, hipotezleri, örnekleme süreci, veri ve bilgilerin analizi ile araştırma bulgularına yer verilmiştir. Son olarak araştırmanın sonucu değerlendirilerek, gelecek çalışmalar için öneriler sunulmuştur.

Within the increasing competition conditions in the 21st century, companies are attracted to customer deficiency, not product deficiency. At this point the company must provide several benefits other than the functional benefits to consumers because only the functional benefit of a product is not sufficient for consumers to be interested in the product. Firms need to consider the factors product (importance, pleasure, sign, risk importance and risk probabbility) that motivate consumers to buy the product and focus their marketing efforts at this point. As a result of the increase in the number of sources of information, consumers are exposed to intensive information bombardment about products. At this point, firms should measure what they know about their products, how much they know and they should focus on marketing studies according to the results.The purpose of this thesis study is to examine the relationship between the concept of consumer involvement (in which Kapferer and Laurent (1993) diminished in five dimensions as interest, hedonic value, sign value, perceived risk and probability), and the level of product knowledge on information search intention and purchase intention. The purpose of this research is to compare the results of the utilitarian (smartphones) and hedonic (cosmetic products) product types. In the first part of this thesis, consumer buying behaviors and processes, definition of consumer involvement, dimensions, factors affecting consumer involvement were conceptually examined.In the second part of the thesis, the concepts of consumer information and product information is conceptually examined by taking into account the effects of product information levels, consumer information sources and consumption behavior. In the third part of the thesis, the findings of this section include purpose, scope, constraints, model, hypothesis, data collection method, data and information analysis and research findings. Finally, the results of the research are evaluated and suggestions for future studies are presented.
Keywords: Bilgi Arama Niyeti; Consumer behavior; Consumers; Consumption (Economics); Globalization; Information Search Intention; Küreselleşme; Marketing; Pazarlama; Product Knowledge Level; Purchase Intention; Satın Alma Niyeti Consumer Involvement; Tüketici davranışı; Tüketici İlgilenimi; Tüketiciler; Tüketim (Ekonomi); Ürün Bilgi Düzeyleri