Fizyoterapi uygulamalarında bilgi, beceri ve yetkinlik değerlendirme formu Türkçe geçerlik ve güvenirliği - Çakır, Furkan (My University, 2021)
Amaç: Fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans öğrencilerinin eğitiminin büyük bir kısmını kapsayan pratik uygulamaların öğrenim kazanımlarının değerlendirilmesi eğitim sürecinde yüksek önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Fizyoterapi Uygulamalarında Bilgi, Beceri ve Yetkinlik Değerlendirme Formu olarak Türkçeleştirilen APP formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Gereç ve yöntem: Çeviri ve geri çeviri yöntemi ile Türkçe’ye uyarlanan form ile, toplam 90 fizyoterapist, toplam 599 öğrenciyi değerlendirdi. Yapı geçerliği için faktör analizi kullanıldı. Test-retest güvenilirliği için, 63 öğrenci 6 haftalık klinik stajlarının ortasında ve son gününde değerlendirildi ve sınıf içi korelasyon katsayısı kullanıldı. Değerlendiriciler arası uyum analizi için birbirlerine karşı kör olan iki fizyoterapist 36 öğrenciyi değerlendirdi. Formun tüm maddeleri ve Genel Değerlendirme Ölçeği için kappa uyum katsayısı hesaplandı. Bulgular: Açıklayıcı faktör analizine göre faktör yük değerlerinin uygun aralıkta olduğu ve toplam varyansın %65,843’ünü açıkladığı görüldü. Doğrulayıcı faktör analiziyle 2 faktörlü modelin geçerli olduğu ve uyum indekslerinin uygun olduğu saptandı. Formun Cronbach’s alfa değerinin 0,974 olduğu ve madde toplam puan korelasyon değerinin 0,712’nin üzerinde olduğu bulundu. Test-tekrar test güvenilirliği sınıf içi korelasyon katsayısı ile toplam skor için 0,985 olarak belirlendi. Değerlendiriciler arası uyum kappa analizinde değerlerin 0,515 ile 0,829 arasında olduğu görüldü. Sonuç: Fizyoterapi Uygulamalarında Bilgi, Beceri ve Yetkinlik Değerlendirme Formu’nun lisans öğrencilerinin klinikte pratik uygulamalarının değerlendirmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu görüldü.

Amaç: Fizyoterapi ve rehabilitasyon lisans öğrencilerinin eğitiminin büyük bir kısmını kapsayan pratik uygulamaların öğrenim kazanımlarının değerlendirilmesi eğitim sürecinde yüksek önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Fizyoterapi Uygulamalarında Bilgi, Beceri ve Yetkinlik Değerlendirme Formu olarak Türkçeleştirilen APP formunun geçerlik ve güvenirliğini incelemektir. Gereç ve yöntem: Çeviri ve geri çeviri yöntemi ile Türkçe’ye uyarlanan form ile, toplam 90 fizyoterapist, toplam 599 öğrenciyi değerlendirdi. Yapı geçerliği için faktör analizi kullanıldı. Test-retest güvenilirliği için, 63 öğrenci 6 haftalık klinik stajlarının ortasında ve son gününde değerlendirildi ve sınıf içi korelasyon katsayısı kullanıldı. Değerlendiriciler arası uyum analizi için birbirlerine karşı kör olan iki fizyoterapist 36 öğrenciyi değerlendirdi. Formun tüm maddeleri ve Genel Değerlendirme Ölçeği için kappa uyum katsayısı hesaplandı. Bulgular: Açıklayıcı faktör analizine göre faktör yük değerlerinin uygun aralıkta olduğu ve toplam varyansın %65,843’ünü açıkladığı görüldü. Doğrulayıcı faktör analiziyle 2 faktörlü modelin geçerli olduğu ve uyum indekslerinin uygun olduğu saptandı. Formun Cronbach’s alfa değerinin 0,974 olduğu ve madde toplam puan korelasyon değerinin 0,712’nin üzerinde olduğu bulundu. Test-tekrar test güvenilirliği sınıf içi korelasyon katsayısı ile toplam skor için 0,985 olarak belirlendi. Değerlendiriciler arası uyum kappa analizinde değerlerin 0,515 ile 0,829 arasında olduğu görüldü. Sonuç: Fizyoterapi Uygulamalarında Bilgi, Beceri ve Yetkinlik Değerlendirme Formu’nun lisans öğrencilerinin klinikte pratik uygulamalarının değerlendirmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı olduğu görüldü.
Keywords: değerlendirme; Fizik tedavi; geçerlilik; güvenirlilik; güvenirlilik değerlendirme; Health; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık