Veri tabanlarının yönetimi ve marogris veri tabanı yönetim sistemi uygulaması - Sanlı, Gürkan (My University, 2001)
Günümüzde, hangi ortamdan elde edilirse edilsin, bilgi en değerli ihtiyaçlarımızdan biridir. Çeşitli ortamlardan bilginin kullanılması ile ilgili istekler gelmektedir. Bu istekler, bilgi açısından bilginin tümüne, bir kısmına ve tek bilgiye erişme gibi bir yelpazede yer almaktadır. Bilginin tümüne duyulan istek o bilginin oluştuğu konu ile ilgili kararların verilmesinde önemli etkendir. Böyle bir istekte bilgi ne derece kapsamlı oluşturulmuşsa içerdiği parametreler ne derece çok ise karardaki isabet o derece artmaktadır. Bu derece kıymetli olan bir olgunun oluşturulması esnasında geçireceği aşamalar güvenilir bir ortamda yapılmalıdır. Bu ortam değişen kişilerin el yazılarından oluşan bir bilgi topluluğu olamaz. Bilgilerin girişteki anlamları doğru olabilir ancak yazılışlarında yapılacak hatalar bilginin değerini düşürür. Bu nedenle bilgiler standartların uygulanabileceği, Bilgisayar ortamlarında oluşturulmaktadır. Bilgilerin oluşturulma ve işlenmesi için veri tabanı verimli bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Veri tabanını, veri tabanı elemanları olan veriler oluşturur. Veri tabanı içerisinde bu verilerin tutulması güvenliği sağlar. Aynı veriler guruplar halinde farklı mekanlarda oluşturulsa da Güvenlik altına alınmış olur. Veriyi oluşturan birim, veri üzerinde güncelleme yapılamaması ve hangi verinin doğru olduğunun tespit edilememesi gibi problemleri ortadan kaldırarak verinin bütünlüğü sağlanmış olur. Yapılan uygulama çalışmasında, MAROGRIS Veri Tabanı Yönetim Sistemi uygulaması çerçevesinde veri modelleri ve veri tabanı avantajları incelenmektedir. Bu tezin ana konusunu oluşturan veri tabanları ve bunların modellemesinde kullanılan veri modelleri, çeşitli konularda elde edilen veriyi başka alanlarda kullanmak, onları bilgi şeklinde daha faydalı bir hale getirmek, erişim ve kullanma sürecine katkıda bulunma gibi amaçları içermektedir. Ayrıca sahip olunan bilginin düzenli ve kolay ulaşılabilir olması ve mümkün olduğu kadar fazla kişinin hizmetine sunulabilmesi amaçlanmaktadır.

Information is one of our most important needs. Information is used in decision support process and this contributes to well being of the organization. Today, it is acknowledged that information is considered as an institutional asset. Databases are important tools for retrieving, storing, manipulating and classifying data. In this respect, databases are the tools to mine data in order to get the information. Besides, databases support standard data types. This is very important because in information society there is a vast amount of data. And it is getting easier to access these data through different means. In this situation, gathering different types of data needs first, a proper data modeling to meaningfully describe the real world facts. Then, proper network topology for supporting dispersed users and data. Finally, support and maintenance of the whole system. In this thesis, MAROGRIS System which is developed for administrating data about students, courses, and lecturers in Marmara University is explained as an example of developing a data model and network model.
Keywords: Bilgisayar programlaması; Bilgisayar sistemlerinde veri; Genel Konular; Veri dosyaları ve tabanları; Veri tabanı yönetimi