Askeri birliklerde toplam kalite yönetimi tasarruf üzerine kalite çemberi uygulamaları - Kurubacak, Ruşen (My University, 2005)
Yönetim kavramı insanlık tarihi kadar eskidir. Zaman içerisinde pek çok gelişme göstererek günümüzde Toplam Kalite Yönetimi anlayışına kadar ulaşmıştır. Bu yeni anlayışla kaliteli mal ve hizmet üretimi ucuz, etkili ve amaca uygun şekilde gerçekleşebilmektedir. Bunda en önemli faktör, Toplam Kalite Yönetimi'nin bilime, insana ve evrensel değerlere verdiği değerdir. Böyle bir yönetim ve üretim sürecinin başarılı olmaması için herhangi bir neden yoktur. Dolayısıyla, öznesi insan olan Türk Silahlı Kuvvetleri, bu yeni anlayışla, ülke savunması hizmetlerini daha ucuz, etkili ve verimli şekilde yapabilecektir. Bu çalışma, Silahlı Kuvvetlerdeki bahse konu çabaların devamı olarak nitelendirilebilir. Genelde Toplam Kalite Yönetimi, özelde kalite çemberlerinin üretim ve yönetimdeki öneminin vurgulandığı çalışmada, askerî birliklerdeki uygulamalara dair bilgiler ve elde edilen sonuçlara yer verilmiş, sonraki çalışmalara katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Management concept is old as human being. Today, it has reached to Total Quality Management (TQM) by progressing so many improvements in its history. Producing cheap, effective and desirable qualified goods and services has become possible with this new concept. The most notable factor in here is the importance of science, humanbeing and universal values presented by TQM concept. In such a management and producing process, there is no reason to be unsuccessful. Because of this, Turkish Armed Forces with this new concept will be able to defence TURKEY more effectively and cheaper. This work can be defined as the continuation of all efforts for TQM. With this work in which the importance of TQM and Quality Circles in management and producing is emphasized, it's aimed to give information and results about the implementation in military area and contribute for the following efforts as well.
Keywords: Kalite Çemberleri; Toplam Kalite Yönetimi