AB ülkeleri ve aday ülkelerin kaynak kullanımında etkinliklerinin karşılaştırmalı analizi - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Avrupa Birliği, sosyal ve ekonomik hedefleri olan bölgesel bir bütünleşme projesidir. Batısında ABD doğusunda Çin’e karşın ekonomik bir güçtür. Bölgesinde yer alan üye ve aday ülkelerin, homojen bir sosyo-ekonomik göstergelere sahip olmasını hedeflemektedir. Bu çalışmada AB’ye üye 27 ve aday 3 ülkenin, 2002 ve 2006 yıllarına ait iktisadi girdi-çıktı yapılarının göreli etkinlikleri, Veri Zarflama Analizi (Data Envelopment Analysis) modellerinden CCR ve BCC yardımıyla incelenmiş, etkin olan ve olmayan ülkeler belirlenmiştir. Etkin olan ülkelerin de kendi aralarındaki sıralamalarının belirlenmesi için Süper Etkinlik modeli uygulanmıştır. Elde edilen veriler ışığında AB üye ve aday ülkelerin sosyo-ekonomik düzeyleri yorumlanmıştır.

European Union is a regional integration project with its social and economic objectives. it is an important economic power competing with U.S. at west and with Chine at east. It aims the economic homogeneity of the member states and candidate countries in its region. This study aims to rank 27 EU members and 3 candidate countries according to their assumed input-output structures for the years 2002 and 2006. CCR and BCC Data Envelopment Analysis models were used to determine relative efficiency, so effective and non-effective countries were discriminated. Furthermore Super-Efficiency model of DEA was used to evaluate the effective countries. The findings are interpreted as that the EU achieves some of the specified important objectives.
Comparative analysis of EU and candidate countries resource efficiency