Çalgı eğitiminde keman eğitimi ile viyola eğitiminin özdeşleştirilmesi - Bilginer, Mert (My University, 2001)
GİRİŞ: Müzik eğitiminde önemli rolü olduğunu bildiğimiz yaylı çalgılar ailesinin iki üyesi keman ve viyolanın tarihsel gelişimlerinin, özelliklerinin, fiziksel unsurlarının incelenerek ortaya konması bu araştırmanın kaynak noktası olacaktır. Gelişmiş ülkelerde konservatuvar gibi profesyonel anlamda sahne yorumcusu yetiştiren eğitim kurumları keman ve viyola öğrencilerine iki çalgının da aynı anda eğitimini vererek, eğitime yönelik oldukça olumlu sonuçlar almaktadırlar. PROBLEM: Müzik eğitiminde yaylı çalgılar ailesinin önemli iki üyesi, keman ve viyola eğitiminin özdeşleştirilmesinin sağlayacağı yararlar nelerdir? AMAÇ: Keman ve viyola ile ilgili psiko-motor becerilerin, teknik ve fiziksel özelliklerinin ortaya konması araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmada, gerek müzik eğitiminde, gerek evrensel müzik icra eden orkestralarda, önemli rolü olan ve çok büyük solistik özellikleri olan bu iki çalgının, özdeşleştirilmesi, kıyaslanması, hatta birbirlerinin eğitimleriyle olan olumlu etkileşimini ortaya koymak; örneğin keman sanatçısının viyola eğitimi ile ne derece desteklenebileceğini saptamak araştırmanın önemli amaçlarından biri olacaktır. ÖNEM: Eğitim kurumlarında müzik eğitimi içerisinde, yaylı çalgılardan keman ve viyolanın rolü ve önemi irdelenecektir. Ayrıca bu tezde, konservatuvar eğitimim sırasında kendi yaşadığım tecrübelerime dayanarak, gerekiyorsa, keman eğitiminden viyola eğitimine veya viyola eğitiminden keman eğitimine yapılan bölüm değişikliği nedenleri ve özellikleri önemli unsurları ile fiziksel ve hatta psikolojik etkileri açısından incelenecektir. Bu değişikliklerde sanatçının nasıl etkileneceği araştırılacaktır. MATERYAL VE YÖNTEM: Bu çalışmada, tarihsel ve betimsel yöntemlerden yararlanılacaktır. Tarihsel yöntemde ilgili kaynaklardan bu çalgıların tarihsel gelişimleri ve özellikleri araştırılacaktır. Betimsel araştırma yöntemlerinden, anket ve görüşme teknikleri kullanılacaktır. Uygun denek grupları ele alınarak, keman eğitiminden viyola eğitimine, viyola eğitiminden keman eğitimine geçiş yaşı, öğrencinin ve çalgının fiziksel özellikleri gibi konular, iki çalgının özdeşleştirilmesinden sonra araştırılarak konu ile ilgili bulguların değerlendirilmesi sonucu proje tamamlanacaktır. Son aşamada ise bu tür deneyimleri olan keman ve viyola sanatçılarının görüşleri, anket, görüşme gibi araştırma tekniklerinden yararlanılarak bazı sonuç ve önerilere ulaşılmaya çalışılacaktır.

The violin and the viola are the instruments which are originally the same but different from each other regarding their scale. They become different from each other according to the attribution of their voice and their characteristic properties. A violin and a viola performer can analyse the difference between these two instruments which will certainly bring some advantages to the performer. In order to analyse the differences between these two instruments, both of the instruments must be well-known by the performers. Within this frame, we tried to present the historical development of the stringed instruments, first works, performing techniques, some important technical habits and tried to analyse the principles and objectives of the viola and the violin education. Next, the findings of the research are compared with the aim of the research and evaluated carefully. Consequently; 1. The violin and the viola performers should have an education, concerning both of the instruments. 2. The shifts between the viola and the violin should be done more consciously in order to obtain positive consequences. 3. For carrying oft the educational studies in this frame, some education methods should be prepared. These above mentioned ideas are the leading suggestions of our research, for which we need the support of both the educationists and the performers.
Keywords: Belirli çalgılar ve müzikleri; Keman; Müzik; MÜZİK-EĞİTİM-KEMAN; Telli çalgılar; yaylı telli çalgılar