Türkiye’de film yapım sürecinde dijital dönüşümün yapım şirketleri üzerindeki etkisi - Berdan, Berna (My University, 2019)
Dijitalleşme, ağ teknolojileri ve yeni iletişim ortamlarının gelişimi ile birlikte iletişim araçlarındaki yenilikler; farklı sanat dallarının bir sentezi ve endüstri olarak film yapımcılığını; teknik, ekonomik, kültürel ve sanatsal anlamda etkilemiştir. Film yapımı, medya ve iletişim sektöründeki dijital dönüşümün yaşandığı aktif süreçlerden bir tanesidir. Bu çalışmada, film yapım sürecinde dijital dönüşümün yapım şirketleri üzerindeki etkisi, farklı sanatsal ve teknik uzmanlıklara sahip, dönüşümü birinci derece yaşayan, dönüşümün etkilediği, Türkiye’deki sektöre hakim ve pratikte film yapımında yer alan kişilerin deneyimleri üzerinden araştırılmıştır. Film yapımının farklı bölümlerini temsilen 10 katılımcı ile derinlemesine görüşme yapılmıştır. Dönüşümün, film yapımının farklı aktörlerine farklı yansımaları olduğu; ancak temelde teknik ekipman gelişiminin pozitif etkileri, ağ tabanlı iletişimin operasyon kolaylığı görülmüş; sektörün genişlediği, üretici ve tüketicinin özgürleştiği, yeniliklere adaptasyonun zorunlu olduğu anlaşılan film yapım dünyasında yöntemler, araçlar ya da kişiler değişse de iyi hikaye var olmaya ve yeni şekillerle aktarılmaya devam edeceği görüşüne varılmıştır.

Together with the development of network technologies and new communication environments, digitalization has influenced filmmaking -a synthesis of different branches of art and, an industry; in technical, economic, cultural and artistic sense. Film production in media and communication industry is one of the active processes of digital transformation. In this study, the impact of the digital transformation in the filmmaking process on production companies has been investigated through the experiences of the people with different artistic and technical expertise; the ones who have experienced the transformation first hand, who have been affected by it, who have dominant roles in the filmmaking industry in Turkey. In-depth interviews were conducted with 10 participants representing different areas of the film production. iv The transformation has different reflections on different actors of filmmaking; however, mostly positive effects caused by technical equipment development, and ease of operation via network-based communication have been observed. Even though methods, tools, or people change, it is believed that good stories will continue to be told and be presented in new ways in the world of film production, where the sector is expanding, producers and consumers are liberated, and adaptation to innovations is obligatory.
Keywords: Dijitalleşme; Film Production; Film Yapımı Digital Transformation