Din eğitiminin imkan ve sınırlılıkları açısından mizac kavramı - Bulut, Nurgül (My University, 2013)
zac, Din Eğitimi, İmkan, Ahlak ÖZET DİN EĞİTİMİNİN İMKÂN VE SINIRLILIKLARI AÇISINDAN MİZÂC KAVRAMI Din, felsefe, psikoloji vb. disiplinlerde karşılaşılan birçok önemli mesele, insanın mahiyeti ve yaratılışı sorunuyla yakından ilgilidir. Kendisini var olduğu günden beri sorgulayan, kendisine dönük cevaplar arayan ve kendi varlığını kendisine sorun eden tek varlık insandır, diyebiliriz. Zira insan kim olduğunu, nelere sahip olduğunu, potansiyellerini ve yeteneklerini merak eden bir imkâna sahip yegâne varlıktır. Bu sorgulama içinde kendisini anlamlandıran bir kavram olarak mizâc karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde mizâc diye isimlendirdiğimiz bu kavramın tarihi eski Mısır’a kadar gitmektedir. Mizâc, insanın biyolojik yönünü oluşturan maddî bir yapı olmakla birlikte psikolojik yönüne de işaret eden bir kavram olma özelliği taşır. Mizâcın bu kalıtımsal gerçekliği, eğitim ve din eğitimi açısından önem arz eden genetik faktörünün bir yönü olan mizâc kavramını incelememizi gerekli kılmıştır. Bu çalışmada mizâcın mahiyetine dair muhtasar bir araştırma yapılmış, kavramın ilişki içinde olduğu diğer kavramlar incelenmiştir. Mizâcın, tarihsel seyir içinde ahlâk, insan davranışları ve duygulanımı ile kurduğu ilişki ele alınmış, imkân yönüyle din eğitimine olan yansımaları değerlendirilmiştir. İnsanın mizâcı sebebiyle, potansiyel olarak kendisinde var olan özelliklerinin kendisi için bir imkân ve zenginlik olduğunu ifade eden bir din eğitimi anlayışı çizilmiştir.

THE CONCEPTION OF TEMPERAMENT İN TERMS OF FACILITIES AND LIMITATIONS OF RELIGIOUS EDUCATION Many important matters encountered in the disciplines like religion, philosophy, psychology etc. are closely related with the issue of human nature and creation. We can say that human is the only being querying himself since he became existed, looking for answers concerning himself and making problem of his being to his own. Because human is the unique being who has got a facility of curiosity about who he is, what he has got and what are his potential and abilities. In this inquiry, temperament appeared as a conception which gives meaning to itself. The history of this conception named “temperament” today, goes back to ancient Egypt. As well as temperament is a physical structure of human being that makes up his biological aspect, it also has a characteristic of indicating his psychological aspect. The hereditary meaning of temperament with the reality of genetic factor affecting education in general and religious education in particular, makes it necessary to analyse the notion temperament. In this study, a brief research made concerning the essence of the notion temperament and the other notions related with temperament analysed. The issue of the relation that temperament set with - ethics in its historical trend, human behaviour and human feelings - addressed, and these issues reflections on religious education assessed in terms of facility. An understanding of religious education expressing that - the potential human characteristics due to his temperament are one each facility and wealth for human - drawn. Temperament, Religious Education, Facility, Moral
Keywords: Ahlak; Din; Din Eğitimi; Dini Yönleri; Öğrenim ve Öğretim