An implementation of time driven activity based costing system in a healthcare institution - Özyapıcı, Hasan (My University, 2008)
SÜRECE DAYALI FAALİYET TABANLI MALİYETLEME SİSTEMİNİN BİR SAĞLIK KURUMUNDA UYGULANMASI İşletmeler, yüksek rekabetin hakim olduğu günümüz dünyasında, sürdürülebilir başarı için mevcut rekabet avantajlarını korumalı ve arttırmalıdırlar. Sürdürülebilir başarının başlıca kilit noktalarından biri etkili bir maliyet sistemidir. Geleneksel maliyet sistemleri günümüz işletmelerinin ihtiyaçlarını karşılayamadığından dolayı maliyet hesaplamalarında etkinsizliğe neden olmaktadır. Bundan dolayı yeni ve etkili bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Buna bağlı olarak Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (SDFTM) ortaya çıkmıştır. SDFTM, Faaliyet Tabanlı Maliyetleme’yi geliştirerek daha doğru sonuçların elde edilmesini sağlayan bir sistemdir. Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Sistemi’nin zaman alıcı özelliğinin yanında yüksek maliyetli olması ve güncellenmesinin zor olması bu sistemin başlıca problemleridir. SDFTM sistemi bu problemlerin üstesinden gelerek işletmeler için verimli ve etkili bir maliyet sistemi olur. SDFTM sisteminde her bir faaliyet için gerekli kaynak maliyeti ile bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan süre dikkate alınmaktadır. Bunun yanında SDFTM sistemi pratik kapasiteleri dikkate alarak kullanılmayan kapasiteyi belirler. Böylece, mevcut ve optimal durumlar arasında daha değerli kıyaslamalar sağlar. Bu tezin amacı SDFTM sisteminin önemini ve verimliliğini vurgulamak ve nasıl uygulandığını göstermektir. Bu nedenle konunun bir uygulama yardımıyla anlatılması uygun bulunmuş ve uygulama Mağusa Yaşam Hastanesi’nde gerçekleştirilmiştir. SDFTM sisteminin gerçeğe uygun ve güvenilir olduğu düşünülen sonuçları bu çalışma ile ortaya konulmuştur.

AN IMPLEMENTATION OF TIME DRIVEN ACTIVITY BASED COSTING SYSTEM IN A HEALTHCARE INSTITUTION In today’s hyper-competitive environment, businesses must protect and increase their competitive advantage for sustainable success. One of the major key for sustainable success is an efficient cost system. Traditional Cost Systems cause cost distortions since they can not meet the requirements of today’s businesses. Therefore, a new and more effective cost system is needed. Consequently, Time Driven Activity Based Costing System (TDABC) has already emerged. TDABC is a system which ensures more accurate results by improving Activity Based Costing (ABC). Besides time consuming characteristics of ABC system, high cost and difficult to update are the other major problems of this system. TDABC system overcomes these obstacles so it becomes efficient and effective cost system for businesses. The unit cost of supplying resources for each activity and the time needed to perform these activities are only two factors which are considered by TDABC system. Furthermore, TDABC system determines unused capacity by considering practical capacity. Consequently, it satisfies more valuable comparisons between current and optimal situations. The aim of this thesis is to emphasize the importance and productivity of TDABC system and to display how it can be applied. According to this aim, the implementation was realized in Mağusa Yaşam Hospital. The efficiency and reliability of TDABC system were clearly revealed with this study due to more accurate and realistic data used by the research.
Keywords: Faaliyet Tabanlı Maliyetleme; Muhasebe; Sürece Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme