Kişilerarası iletişimde mükemmeliyetçilik, özgüven ve olumsuz değerlendirilme korkusu - Üstün Özçelik, Elif (My University, 2023)
KİŞİLERARASI İLETİŞİMDE MÜKEMMELİYETÇİLİK, ÖZGÜVEN VE OLUMSUZ DEĞERLENDİRİLME KORKUSU Bu çalışma, günlük hayatta kişilerarası iletişim süreçlerinde bulunan mükemmeliyetçi, özgüven sıkıntısı duyan ve olumsuz değerlendirilme korkusuna sahip bireylerin yaşayabileceği durumları incelemektedir. Normal mükemmeliyetçilik ve özgüven sınırlarına sahip kişiler, kendilerine erişilebilir hedefler koyarken bu hedeflerine ulaşmada izledikleri yol boyunca gerçekleştirdikleri performanstan zevk alırlar ve mutlu olurlar. Bunların yanı sıra, mükemmeliyetçi ve özgüvenli bireyler günlük yaşantılarında belirledikleri istek ve idealler çerçevesinde hareket ederek daima en iyiye ulaşmak için çabalamaktadırlar. Bu standartlar bazen kişinin yapabileceğinden çok daha fazlası olduğunda ortaya başarısızlık çıkmakta bu da kişinin kendisine yönelik algısının acımasızlaşmasına ve kendine olan özsaygısının düşmesine yol açabilmektedir. Öte yandan sürekli yaşanan kusursuz olma kaygısı, hata yapmaktan ve eleştirilmekten kaçma, başkaları tarafından takdir görmek isteme, kendine yeterince güvenmeme gibi davranışlar neticesinde gerginlik, stres bozukluğu, endişe ve depresyon durumları yaşanabilmektedir. Kişilerarası iletişim çerçevesinde değerlendirildiğinde ise normal standartlarda mükemmeliyetçi ve özgüvenli bir bireyin çevresiyle olan iletişiminde de bireyin mükemmellik gayretini ve özgüvenli oluşunu sosyal bir ilgi ve becerilerini yükseltmek bağlamında kullandığında yararlı olabilir. Bunun aksine aşırı mükemmeliyetçi ve düşük özgüvenli bireylerin büyük bir bölümü, yalnızlıktan ve kişilerarası ilişkilerinin kötüye gitmesinden çekinirler. Aynı zamanda geri çevrilmeye, hata yapmaya ve mükemmel olmadıklarını duymaya karşı da hassas olduklarından eleştirilmeye karşı koruyucu bir tutum sergilerler. Bu kişilerin reaksiyonları diğer insanları kendilerinden uzaklaştırabilir ve onlarda düş kırıklığına yol açabilir. Tüm bunların sonucunda mükemmeliyetçiliğin ve özgüvenin seviyesinin ve türünün, kişilerarası iletişimde gücü ve zayıflığı belirleyen etkenler oldukları söylenebilir. Tüm bunlarla birlikte, olumsuz değerlendirilme korkusu da sürece eklenince bu kişilerin zaten benliğinde hazır olarak bulunan eleştirilme kaygısı olumsuz deneyimler sonucu sosyal kaygıya yol açabilir, bunun neticesinde kişilerarası iletişimleri de sekteye uğrayabilir. lerarası İletişim, Mükemmeliyetçilik, Özgüven, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu

PERFECTIONISM, SELF-CONFIDENCE AND FEAR OF NEGATIVE EVALUATION IN INTERPERSONAL COMMUNICATION This study examines the situations that can be experienced by individuals who are perfectionists, have self-confidence problems, and have a fear of negative evaluation in interpersonal communication processes in daily life. Individuals with normal levels of perfectionism and self-confidence enjoy the process of achieving their attainable goals and feel happy along the way. Additionally, perfectionistic and self-confident individuals always effort to reach the best possible outcome in their daily lives, based on their desires and ideals. When these standards are set beyond what an individual is capable of achieving, it can result in perceived failure, leading to a harsh self-perception and a decrease in self-esteem. On the other hand, constant fear of being perfect, avoiding making mistakes and criticism, seeking approval from others, and lacking enough self- confidence can lead to tension, stress disorders, anxiety, and depression. In the context of interpersonal communication, when a person with normal levels of perfectionism and self-confidence uses their effort of excellence and self-assurance to improve their social interests and skills, it can be beneficial. On the contrary, excessively perfectionistic and low self-confident individuals often fear loneliness and deteriorating interpersonal relationships. They may also exhibit a protective attitude towards criticism, as they are sensitive to rejection, making mistakes, and hearing that they are not perfect. Their reactions can distance others from them and lead to disappointment. As a result, it can be said that the level and type of perfectionism and self-confidence are determining factors in the strengths and weaknesses of interpersonal communication. Additionally, when the fear of negative evaluation is added to the communication process, the pre-existing fear of criticism in these individuals can result in social anxiety due to negative experiences, so their interpersonal communication can disrupt. Interpersonal Communication, Perfectionism, Self Confidence, Fear of Negative Evaluation
Perfectionism, self-confidence and fear of negative evaluation in interpersonal communication
Keywords: Fear Of Negative Evaluation; Interpersonal communication; İletişim Bilimleri; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası İletişim; Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Communication Sciences; Özgüven; Self Confidence; Self-confidence