Bilgi yöneticisinin portresi: fonksiyonları, vasıfları - Sarıkaya, Betül (My University, 2004)
Adı Soyadı: Betül Sarıkaya ksek Lisans A. B. D.: Bilgi-Belge Yönetimi Danışmanı: Doç. Dr. Bekir Kemal Ataman Bilgi Yöneticisinin Portresi: Fonksiyonları, Vasıfları Avusturalya, İngiltere ve Amerika'daki Enformasyon yöneticilerinin profil, vasıf ve fonksiyonlarının aynı olduğu hipotezi ile yola çıkan çalışmada, Enformasyon yöneticilerin vasıf ve fonksiyonlarını ayrıntılı alarak ele almak, çıkan sonuçları kantitatif yöntemlerle analiz ederek farklılıklar ve benzerliklerin ortaya konması amaçlanmıştır. Enformasyon yöneticilerinin profilini ve vasıflarını incelemek için en temel aracın görev tanımları ile görev gereklilikleri olduğu varsayımından hareketle, bu alandaki elemanlar için verilen iş ilanları incelenmiştir. Bu amaç için beş yıllık bir süre içinde yayınlanan ilanların yeterli gösterge sağlayacağı varsayımından hareketle, araştırma son beş yılda yayınlanan ilanların taranmasıyla sınırlandırılmıştır. Yurt dışında çıkan ilanları tespit etmek için temel yöntem olarak, birisi tarihi arşivcilik diğeri modern arşivcilik alanında olmak kaydıyla, o ülkedeki en büyük iki haberleşme grubuna (mailing list) gönderilen mesajların taranması esas kabul edilmiştir. Tespit edilen ilanlarda yer alan bilgiler, sayısal analizlere imkan vermek üzere bir veritabanına yüklenmiştir. Bundan sonra veriler farklı kıstaslara göre sayısal olarak incelenmiştir. Araştırma, sonuç, kaynakça bölümleriyle son bulmaktadır.

Name & Surname: Betül Sarıkaya Programme: Yüksek Lisans Major: Information and Records Management Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bekir Kemal Ataman The Portrait of Information Managers: Functions and Qualities This study proposes that profile, features and functions of an information manager are the same in Australia, England and USA. The purpose of this study is making a detailed evaluation of the profile, features and functions of an information manager, and indicating similarities and differences by analyzing the results of the study with quantitative methods. In order to examine profile and features of information managers, job advertisements have been searched by considering job description as a basic tool. Last five years' job advertisements were examined for this study. In order to ascertain the job advertisements which are published outside Turkey, the biggest mailing lists were researched for historical and modern archives areas. The information within advertisements were entered onto a database for making quantitative analysis. Then, this information was examined according to different quantitative scopes. The study ends with conclusion and bibliography sections.
Keywords: Bilgi ve Belge Yönetimi; Genel Konular; Kütüphanecilik; Personel yönetimi; Profesyonel görevler