Tekno-politika ve sosyal kimlik : dijital platformlarda çevre gönüllüleri ve iklim değişikliği tartışmaları - Bulur, Neslihan (My University, 2025)
Kimlik temelli siyaset, dijitalleşme ve küreselleşmenin etkisiyle günümüz siyasal alanında merkezi bir rol oynamaktadır. Sosyal kimlikler hem bireysel aidiyetleri hem de tarihsel ve kültürel bağlamları kapsayarak siyasal tutumları belirlemekte; dijital platformlar ise bu kimliklerin inşasını ve siyasal mobilizasyonunu şekillendiren önemli kamusal alanlara dönüşmektedir. Bu çerçevede, “tekno-politika” kavramı sosyal kimliklerin dijital kamusal alandaki varoluşunu ve faaliyetlerini analiz etmek için bütüncül bir yaklaşım sunmaktadır. Özellikle marjinalize edilen gruplar için dijital ortamlar, temsilin ve dayanışmanın yeniden üretildiği alternatif siyasal alanlar yaratmaktadır. Toplumun giderek daha fazla platformlaştığı ve dijital platformların toplumsal ve politik nüfuzunun arttığı günümüzde kimlik hareketlerinin politik konumlarla sıkı bir ilişki içerisinde olması da sosyal kimlik olgusunu, tekno-politika kavramıyla daha da ilişkili hale getirmektedir. Bu kavramların karmaşık etkileşimini anlamak, günümüz siyasi ve toplumsal dinamiklerini anlamak açısından önem arz etmekte; bu araştırmanın da çıkış noktasını oluşturmaktadır. Kimlik hareketlerinin günümüz dünyasında politik konumlarla sıkı bir ilişki içerisinde olduğu ve bu süreçlerde dijital platformların önemli bir role sahip olduğu önermesinden hareket edilen bu çalışmanın amacı, çevre gönüllülerinin sosyal kimlik aidiyeti kapsamında çevrimiçi etkileşimlerini incelemek; bu bağlamda sosyal kimliklerinin politik konumlanışını ve dijital faktörlerin bu sürece etkisini analiz etmektir. Bu doğrultuda araştırma tasarımı, derinlemesine görüşmelerden oluşan niteliksel analiz ile bilgisayımsal analiz ve içerik analizi kombinasyonundan oluşan niceliksel analize dayanmaktadır. İklim değişikliğinin, yirmi birinci yüzyılın etkin politikalar geliştirilmesi ve uygulanması planlanan kritik sosyo-politik sorunlarından biri olması nedeniyle, iklim değişikliği tartışmaları, dijital platformlarda çevre gönüllülerinin sosyal kimlikleriyle dahil olabilecekleri potansiyel bir etkileşim alanıdır. Sosyal kimliğe sahip her bir bireyin, aynı zamanda aidiyet hissettiği toplulukla, paylaşılan içerikler üzerinden de etkileşime girmesi ve sosyo-teknik dinamikleri daha kapsamlı analiz edebilmek adına, nitel analize ek olarak, nicel analiz de gerçekleştirilmiştir. Nicel analiz için; hem toplumsal ve politik konuların günlük olarak tartışılabildiği kamusal dinamikleri sağladıkları hem de editoryal konsepte sahip oldukları için araştırma tasarımına uygun bulunan Twitter ile Ekşi Sözlük tercih edilmiştir. Aynı zamanda, iki platformun birbirinden farklı kimlik seçenekleri sunan arayüze sahip olması da teknik dinamiklere dair anlamlı bulgular edinmeyi mümkün kılmaktadır. “Çevre gönüllüleri” ve “iklim değişikliği tartışmaları” üzerinden yürütülen bu çalışmada hem tekno-politika kavramı çerçevesiyle sosyal kimlik ve bu bağlamda kimlik siyasetinin ele alınışı hem de yapay zeka teknolojilerinin de dahil edildiği çok yöntemli araştırma tasarımından yararlanılmış olması bu çalışmanın literatüre katkısını ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular temel olarak, sosyal kimliklerin politik konumlanışında hangi sosyo-teknik dinamiklerin etkili olduğunu ve bu dinamiklerin politik bir aktör olarak rolünü vurgulamaktadır.

Identity-based politics plays a central role in contemporary political spheres, shaped by the dynamics of digitalization and globalization. Social identities, encompassing both individual affiliations and broader historical-cultural contexts, significantly influence political attitudes, while digital platforms have evolved into critical public arenas for the construction and mobilization of these identities. In this context, the concept of “techno-politics” offers a comprehensive framework to analyze the presence and practices of social identities within the digital public sphere. Particularly for marginalized groups, digital environments generate alternative political spaces where representation and solidarity are continuously reconfigured. As society becomes increasingly platformized and digital platforms gain growing socio-political influence, the close entanglement of identity movements with political positioning renders the phenomenon of social identity even more intimately connected with the concept of techno-politics. Understanding the complex interaction between these concepts is crucial for grasping the political and social dynamics of the present era and constitutes the departure point of this study. Based on the premise that identity movements today are tightly linked to political positions and that digital platforms play a crucial role in this process, this study aims to examine the online interactions of environmental volunteers through the lens of social identity. It further analyzes the political positioning of these identities and the influence of digital factors in this context. Accordingly, the research design combines qualitative methods, including in-depth interviews, with quantitative approaches such as computational and content analysis. Given that climate change constitutes one of the most pressing socio-political issues of the 21st century—requiring the development and implementation of effective global policies—it serves as a fertile domain for environmental volunteers to engage with digital platforms through their social identities. Since individuals interact with both their communities and broader public discourse through shared content, a quantitative analysis was also conducted to more comprehensively understand socio-technical dynamics. For the quantitative analysis, Twitter and Ekşi Sözlük were selected due to their editorial structures and their function as public arenas where social and political issues are discussed daily. Additionally, the distinct identity configurations offered by these two platforms enable the extraction of meaningful findings regarding their technical affordances. This study, situated at the intersection of environmental volunteerism and climate change discussions, contributes to the literature by addressing social identity and identity politics through the framework of techno-politics and by employing a multi-method research design that incorporates artificial intelligence tools. The findings underscore the socio-technical dynamics that shape the political positioning of social identities and highlight the evolving role of these dynamics as political actors in digital contexts.
Techno-politics and social identity : environmental volunteers and climate change discussions on digital platforms
Keywords: Climate change; digital platforms; dijital platformlar; Identity (Psychology); identity politics; iklim değişikliği; İklim değişikliği; Kimlik (Psikoloji); kimlik siyaseti; Kitle iletişim araçları; Kitle iletişim araçları ve kültür; Mass media; Mass media and culture; Social aspects; social identity; sosyal kimlik; Sosyal yönleri; Techno-politics; Tekno-politika