Basketbolculara farklı set içi dinlenme süreleri ile uygulanan trifazik antrenman modelinin dikey sıçrama ve reaktif kuvvet endeksine etkilerinin incelenmesi - Kaya, Selman (My University, 2022)
Basketbolculara Farklı Set İçi Dinlenme Süreleri ile Uygulanan Trifazik Antrenman Modelinin Dikey Sıçrama ve Reaktif Kuvvet Endeksine Etkilerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı set içi dinlenme süreleri ile uygulanan Trifazik Antrenman Modelinin (TAM) reaktif kuvvet endeksi (RKE) ve dikey sıçrama değerleri üzerine etkilerini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya en az (haftada 2 gün) 3 yıl kuvvet antrenmanı deneyimi olan 18 yaşından büyük ve aktif olarak spor yapan 24 erkek sporcu katılmıştır. Çalışma grubu relatif kuvvetleri hesaplanarak üç gruba ayrılmıştır. Geleneksel set (GS) tekrarlar arası dinlenme olmaksızın, 15sn küme set (K15) grubu egzersizleri tekrarlar arası 15sn dinlenerek, 30sn küme set (K30) grubu tekrarlar arası 30sn dinlenme araları ile 6 hafta boyunca TAM uygulamıştır. Antrenman öncesi ve sonrası sporculara 1 maksimum tekrar (1MT), countermovement jump (CMJ) ve drop jump (DJ) testleri uygulanmıştır. Gruplar arası ortalamaları karşılaştırmak için Tekrarlı Ölçümler için ANOVA, grupların ön test-son test ortalamalarını karşılaştırmak için Eşleştirilmiş Gruplar T- Testi kullanılmıştır. Bulgular: TAM sonrası 3 grubun da 1MT, CMJ ve RKE değerlerinde artış görülmüştür (p<0.05). Grup içi ön test-son test değerleri incelendiğinde ise en fazla gelişim sırasıyla K30 grubunun K15 ve GS grubunda görülmüştür. Sonuç: TAM’ın sporcuların 1MT, CMJ ve RKE değerlerini olumlu yönde geliştirdiği ve küme set kullanımında ise K15 yerine K30 kullanmanın daha etkili olduğu görülmüştür.

Investigation of the Effects of Triphasic Training Model Applied to Basketball Players with Different In-set Rest Times on Vertical Jump and Reactive Strength Index Student Name, Surname: Selman KAYA Supervisor Name: Prof. Dr. Salih PINAR Program Name: Movement and Training Sciences Objective : The aim of this study is to examine the effects of the Triphasic Training Model (TTM) applied with different in-set rest periods on the reactive strength index (RSI) and vertical jump values. Material and Methods: Twenty-four male athletes over the age of 18 who had at least 3 years of strength training experience (2 days a week) and actively engaged in sports participated in the study. The relative strengths of the study group were calculated and divided into three groups. Without rest between traditional set (TS) repetitions, 15sec cluster set (C15) group exercises were performed with 15 seconds rest between repetitions, and 30sec cluster set (C30) group performed TAM for 6 weeks with 30 seconds rest between repetitions. Before and after the training, 1 maximum repetition (1RM), countermovement jump (CMJ) and drop jump (DJ) tests were applied to the athletes. ANOVA for Repeated Measures was used to compare the means between groups, and the Paired Groups T-Test was used to compare the pretest-posttest mean of the groups. Results: There was an increase in 1RM, CMJ and RCI values in 3 groups after TAM (p<0.05). When the intra-group pre-test-post-test values were examined, the most improvement was seen in the C15 and GS groups of the C30 group, respectively. Conclusion: It has been seen that TAM improves the 1RM, CMJ and RKI values of the athletes positively and it is more effective to use K30 instead of K15 in the use of cluster sets.
Keywords: Basketball players; Basketbolcular; Dikey sıçrama; güç; kuvvet; Öğrenim ve öğretim; power; reactive strength index; reaktif kuvvet endeksi; Spor; Sports; strength; Study and teaching; trifazik antrenman Vertical jump; triphasic training