TRT Çocuk Kanalında Yayınlanan Çizgi Filmlerin Gelişim_x000D_ Alanlarına Göre Değerlendirilmesi - RAMAZAN, MÜSLİMAT OYA; CENGİZ, ÖZGE (My University, 2020)
Bu araştırmada TRT Çocuk Kanalı’nda yayınlanan çizgi filmlerin kazanım ve göstergelere göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubu “Kuzucuk”, “Kare” ve “Ege ile Gaga” adlı çizgi filmlerin 30 bölümünden oluşmaktadır. İncelenen çizgi film bölümlerinde hangi gelişim alanlarına ne kadar sıklıkla yer verildiği belirlenmiştir. Araştırma sonucunda “Kuzucuk” çizgi filminde Bilişsel Gelişim alanındaki kazanımlardan en çok K17’ye; Sosyal ve Duygusal Gelişim alanındakilerden en çok K5’e; Dil Gelişimi alanındakilerden en çok K5’e yer verildiği görülmüştür. Motor Gelişim alanındaki kazanımlara bu çizgi filmde rastlanmamıştır. Öz Bakım Becerilerine yönelik 8 kazanımdan 5’ine 1’er kez yer verildiği bulunmuştur. “Ege ile Gaga” çizgi filminde Bilişsel Gelişim alanındaki kazanımlardan en çok K1 ve K2’ye; Sosyal ve Duygusal Gelişim alanındakilerden en çok K5’e; Dil Gelişimi alanındakilerden en çok K5’e yer verildiği belirlenmiştir. Motor Gelişim alanına yönelik kazanımlara bu çizgi filmde de rastlanmamıştır. Öz Bakım becerilerine yönelik ise sadece 1 kazanıma (K7) 2 kez rastlanmıştır. “Kare” çizgi filminde Bilişsel Gelişim alanındaki kazanımlardan en çok K8’e; Sosyal ve Duygusal Gelişim alanındakilerden en çok K5’e; Dil Gelişimi alanındakilerden en çok K5’e yer verildiği bulunmuştur. “Kare” çizgi filminde Motor Gelişimine yönelik 5 kazanımdan 2’sine 1’er kez (K1 ve K2) rastlanmıştır. Öz Bakım becerilerine yönelik ise bu çizgi filmde de sadece 1 kazanıma (K3) rastlanmıştır

In this study, it was aimed to evaluate the cartoons broadcasted in TRT Children’s Channel according to learning outcomes and indicators. The study group consists of 30 sections of “Kuzucuk”,“Kare” and “Ege ve Gaga” cartoons. It was determined how often the developmental areas were included in the cartoon sections examined. As a result of the research, in the cartoon “Kuzucuk”, it is determined that most of the learning outcomes in Cognitive Development are K17; that of Social and Emotional Development are K5; that of Language Development are K5. The learning outcomes in the field of Motor Development are not included in this cartoon. It was found that 5 out of 8 learning outcomes for Self Care Skills were included once. In the cartoon “Ege ile Gaga”, it is determined that most of the learning outcomes in Cognitive Development are K1 and K2; that of Social and Emotional Development are K5; that of Language Development are K5. The learning outcomes of the Motor Development area were not found in this cartoon. As for Self Care Skills, only 1 learning outcomes (K7) was found twice. In the cartoon “Kare”, it is determined that most of the learning outcomes in Cognitive Development are K8; that of Social and Emotional Development are K5; that of Language Development are K5. In the cartoon “Kare”, 2 out of 5 learning outcomes for Motor Development were encountered once (K1 and K2) and only 1 learning outcome (K3) of Self Care Skills was found
Evaluation of Cartoons Broadcasted in TRT Children's Channel According to Development Areas