Kadın voleybolcularda görsel algı stratejileri, bilateral kuvvet ve denge değerlendirmelerinin mükemmel servis karşılama ile ilişkisi - Kırıcı, Esra Gümüş (My University, 2025)
Kadın voleybolcularda görsel algı stratejileri, bilateral kuvvet ve denge değerlendirmelerinin mükemmel servis karşılama ile ilişkisi Amaç: Bu araştırmanın amacı, elit ve elit altı düzeydeki kadın voleybolcuların servis karşılama becerileri ile görsel algı stratejileri, alt ekstremite bilateral kuvvet, denge, ayak bileği ve kalça hareketliliği gibi biyomekanik özellikler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 17 sporcu SL ve 17 sporcu İL oyuncuları olmak üzere iki grup halinde 18-38 yaş aralığında toplam 34 kadın voleybolcu katılmıştır. Katılımcılara antropometrik ölçümler, 60°/ sn ve 120°/ sn hızlarında izokinetik abdüktör ve adduktör kuvvet testleri, dinamik ve statik denge ölçümleri, ayak bileği dorsifleksiyon ve kalça hareketlilik testleri uygulanmıştır. Daha sonra bu sporculardan her iki grupta da 12' şer olmak üzere 24 tanesinin göz hareketleri göz takip cihazı ile ölçülmüştür. Servis karşılama becerisi Data Volley 4 ile analiz edilmiştir. Tüm verilerin servis karşılama yüzdeleriyle ilişkisi Stepwise yöntemi kullanılarak çoklu regresyon analizi ile, iki farklı sporcu grubu için karşılaştırmaları ise Bağımsız t testi analizi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizinde anlamlılık değeri p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Tüm katılımcılar için yapılan regresyon analizinde, mükemmel servis karşılama yüzdeleriyle; sağ alt ekstremite 120°/ sn abd/ add zirve tork değerleri ve OFn’nin (R²=0,47, p<0,05), SL oyuncularında OFS ile İL oyuncularında manşet öncesi SFBS’nin istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili olduğu görülmüştür (p<0,05). Ayrıca SL oyuncularının sol alt ekstremite 120°/ sn add zirve tork değerlerinin anlamlı derecede daha yüksek olduğunu (p<0,05), OFn’nin daha az (p<0,05), manşet öncesi SFBS ile topa temas arasındaki sürenin daha uzun (p<0,05) ve SUS’nin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha uzun olduğu (p<0,05) görülmüştür. Sonuç: Sonuçlar, elit kadın voleybolcularda mükemmel servis karşılama becerisinin yalnızca fiziksel ve biyomotor özelliklerle değil, aynı zamanda görsel dikkat stratejileri gibi algısal-motor süreçlerle de doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, performans optimizasyonu ve sakatlık önleme amacıyla voleybol antrenmanlarında izokinetik kuvvet dengesi, mobilite geliştirme ve görsel algı temelli bilişsel antrenman programlarının birlikte ele alınmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.

The relationship between visual perception strategies, bilateral strength, and balance assessments with excellent serve reception in female volleyball players Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between serve reception skills of elite and sub-elite level female volleyball players and biomechanical characteristics such as visual perception strategies, bilateral lower extremity strength, balance, ankle and hip mobility. Materials and Methods: A total of 34 female volleyball players between the ages of 18-38 in two groups, 17 SL players and 17 IL players, participated in the study. Anthropometric measurements, isokinetic abductor and adductor strength tests at 60°/ sec and 120°/ sec, dynamic and static balance measurements, ankle dorsiflexion and hip mobility tests were performed. Afterwards, eye movements of 24 of these athletes, 12 in each group, were measured with an eye tracker. Serve reception skill was analyzed with Data Volley 4. The relationship of all data with serve reception percentages was evaluated by multiple regression analysis using the Stepwise method, and comparisons for two different athlete groups were evaluated by Independent t-test analysis. The significance value in statistical analysis was set as p<0,05. Results: Regression analysis for all participants showed that perfect serve reception percentages were significantly associated (R²=0,47, p<0,05) with right lower extremity 120°/ sec abd/ add peak torque values and OFn, OFS in SL players and pre-reception SFBS in IL players (p<0,05). In addition, SL players had significantly higher 120°/ sec add peak torque values in the left lower extremity (p<0,05), lower OFn (p<0,05), longer time between pre-reception SFBS and ball contact (p<0,05) and significantly longer SUS (p<0,05). Conclusion: The results reveal that excellent serve reception ability in elite female volleyball players is directly related not only to physical and biomotor characteristics but also to perceptual-motor processes such as visual attention strategies. The findings emphasize the necessity of combining isokinetic strength balance, mobility development and visual perception-based cognitive training programs in volleyball training for performance optimization and injury prevention.
The relationship between visual perception strategies, bilateral strength, and balance assessments with excellent serve reception in female volleyball players
Keywords: Beden eğitimi ve antrenman; bilateral kuvvet Serve reception; bilateral strength; eye tracking; görsel algı; göz takibi; Kadınlar; Physical education and training; Servis karşılama; Turkey; Türkiye; visual perception; voleybol; Voleybol, Kadınlar için; Voleybolcular; volleyball; Volleyball for women; Volleyball players; Women