İstanbul sakinleri perspektifinden Avrupa marka şehirleri ile İstanbul kıyaslaması : marka şehir endeksi boyutlarının şehir imajı, memnuniyet ve tekrar ziyaret etme niyetine etkileri - Tepe, Büşra (My University, 2019)
İçinde bulunduğumuz bilgi ve bilişim çağında her geçen gün gelişen teknoloji sınırları her anlamda kaldırmakta ve tüm dünyayı daha ulaşılabilir bir hale getirmekte, hızla artan küreselleşme rekabeti de arttırmaktadır. Günümüzün yoğun rekabet ortamından farklılaşarak tercih edilir olmak hiç olmadığı kadar zorlaşmıştır. Bu durum marka kavramının önemini daha da belirgin hale getirmiş, şehirlerin yönetiminde de yer edinmesine sebep olmuştur. Güçlü bir marka imajı tüketici davranışlarını olumlu etkiler ve tercih edilirliği artırır. Şehirlerin de ekonomik kalkınma ve refahı sağlamak adına yerleşimciler, yatırımcılar ve ziyaretçiler tarafından tercih edilirliğini arttırmasının günümüzde en geçerli yolu “marka şehir” olmaktır. Bu doğrultuda bu çalışma ile İstanbul’un Avrupa’da kabul görmüş marka şehirler ile kıyaslaması ve marka şehir kriterlerinin şehir imajı, memnuniyet ve tekrar ziyaret etme niyeti üzerindeki etkileri ortaya konmaktadır.

In the age of information and informatics, the technology that is developing with each passing day removes the borders and makes the whole world more accessible, and the globalization rises the competition. It has become more difficult than ever to be preferred by differentiating from today's intense competition environment. This has made the importance of the brand concept even more evident and has led the brand concept to a place in the management of cities. A strong brand image positively affects consumer behavior and increases preferability. Today, the most valid way of increasing the popularity of cities by settlers, investors and visitors in order to ensure economic development and prosperity is to be a brand city. In this direction, this study shows the comparison of Istanbul with the brand cities accepted in Europe and the effects of brand city criteria on the city image, satisfaction and intention to visit again.
Keywords: Branding; Business; City Brand; Destinasyon Pazarlama; İşletme; Marka Şehir Brand; Marka ve Markalama; Marketing; Pazarlama; Place Marketing