Prof. Dr. Hikmet Tanyu’nun hayatı, fikirleri ve eserleri - Bayram, Seher (My University, 2019)
Ülkemizde bilimsel olarak Dinler Tarihi ve Türk Dini Tarihi araştırmalarını başlatan ve bu alanda en önemli eserleri veren ilk ilim adamı Hikmet Tanyu’dur. Bugün ülkemizdeki ilahiyat fakültelerinde Dinler Tarihi dersleri veren ilim adamlarının yetişmesinde Hikmet Tanyu’nun büyük bir emeği vardır. Yazdığı eserler ve yetiştirdiği öğrencileriyle Dinler Tarihçiliğinin gelişmesine büyük katkılarda bulunmuş, önemli bir bilim insanı olmuştur. Türkçülük, Milli meseleler, Türk Dini, İslamiyet, Ermeniler ve Yahudilik gibi çalışma alanları, Hikmet Tanyu’nun üzerinde durduğu başlıca konuları oluşturmaktadır. Çalışmamızda; Türk Tarihçiğine önemli hizmetleri bulunan Prof. Dr. Hikmet Tanyu’nun hayatı, eserleri ve kişiliği ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışma sırasında kendisinin kitapları, makaleleri ve diğer çalışmalarının incelenmesinin yanı sıra Hikmet Tanyu hoca için düzenlenmiş olan sempozyum bildirileri ve öğrencilerinin onun hakkında yazmış olduğu makaleler incelenmiştir. Yapacağımız çalışmada dinler tarihi alanında yaptığı ve yaptırdığı çalışmalara da kısaca değinilmekle birlikte esas olarak Türk tarihi ve Türkçülük ile milli meseleler hakkında yazdıklarından eksenle hayatı, fikirlerini ve eserlerinin incelemesini amaçlıyoruz.

Hikmet Tanyu was the first scientist who started academic researches on the history of religions and Turkish religious history in our country and gave valuable works in this field. Today, Hikmet Tanyu has made a great effort in educating all the scholars who teach History of Religions in theology faculties in our country. He has made great contributions to the development of modern Turkish Religious Historiography with his works and students he has educated and has become an important scientist. Turkism, national issues, Turkish religion, Islam, Armenians and Judaism are the main topics that Hikmet Tanyu focuses on. Professor of Turkish history has important services. Dr. Hikmet Tanyu’s life, works and personality are tried to be discussed. During the study, his books, articles and other studies were examined. In this study, we will briefly mention the works he has done and made in the field of the history of religions, but we mainly aim to examine his life, ideas and works with the axis he wrote about Turkish history and Turkism and national issues.
Keywords: Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi [AÜİFD] Hikmet Tanyu; Deskriptif Metot; Deskriptive Method; Dinler Tarihi; Filolojik Metot; Hikmet Tanyu; History; History of Religions; Philological Method; Tarih; Tengri; Turkey; Türkiye