Elektronik haberleşme sektöründe kişisel verilerin korunması - Uzunal, Seda (My University, 2023)
Yüksek lisan tezimiz, elektronik haberleşme sektörü kapsamında, kişisel verilerin hukuka uygun işlenmesi ve hukuka aykırı olarak işlenmesi halinde korunması bakımından değerlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel hatlarıyla elektronik haberleşmenin ne olduğu, elektronik haberleşme hizmeti, haberleşmenin özgürlüğü ve haberleşmenin gizliliği, kişisel verilerin korunması hakkı, elektronik haberleşmede gizliliğinin sağlanması ile kişisel verilerin işlenmesi ve korunmasına ilişkin Avrupa Birliği Hukukunda ile Türk Hukuku'nda bulunan mevcut ve taslak düzenlemelere yer verilmiştir. İkinci bölümde, 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve ikincil düzenlemeler, AB 2002/ 58 Sayılı Direktifi ile bu direktifi ilga edecek ve hala taslak aşamasında olan tüzük ile veri koruma otoritelerinin kişisel verilerin korunması ve elektronik haberleşme sektörü özelinde verdiği kararlar ve kılavuzlar uyarınca, elektronik haberleşme sektöründe kişisel veriler işlenirken dikkat edilmesi gereken unsurlar incelenmiştir. Bu kapsamda, kişisel veri kavramının ne olduğu, sektöre özel verilerin kişisel veri niteliğini, bu sektörde yer alan aktörlerin hukuki statülerine, ilgili kişilerin tespitine, sektörde yer alan aktörlerin kişisel verilerin işlenmesi ve korunması bakımından uymaları gereken yükümlülüklere ve internet temelli elektronik haberleşme hizmeti sunan aktörlere (şebekeler üstü hizmet sağlayıcılara) yönelik değerlendirmelere yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise, kişilik hakkı kapsamında kişisel verilerin korunması incelenmiştir. Bu kapsamda inceleme yapılırken; elektronik haberleşme sektöründen kişisel verilerin hukuka aykırı olan işlenmesi halinde, 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Borçlar Hukuku ve Medeni Hukuku bakımından kişisel verilerin koruyan hükümler ve sorumluluk kaynakları değerlendirilmiş ve kişilik hakkı hukuka aykırı olarak ihlal edilen kişilerin açabilecekleri davalar ve başvurabilecekleri dava dışı yöntemler incelenerek tez tamamlanmıştır.

This study has been prepared for the purposes of evaluating personal data in terms of processing personal data legally and protection of personal data regarding unlawful processing activities within the scope of the electronic communication sector. This study consists three main parts. In the first part, electronic communication, electronic communication service, freedom of communication and confidentiality of communication, the right to protect personal data, ensuring confidentiality in electronic communication, and processing and protection of personal data is going to be discussed regarding current and draft regulations in European Union and Turkey. In the second part, factors that needs to be considered while processing personal data in the electronic communication sector is going to be examined within the scope of Electronic Communications Law No. 5809, Law No. 6698 on the Protection of Personal Data and relevant secondary regulations, EU Directive 2002/ 58, the draft regulation that will replace this directive, decisions on the protection of personal data and the electronic communications sector made by judicial authorities and data protection authorities. Within this frame, the concept of personal data, the nature of sector-specific data, determination of data subjects, legal status of the actors performing in this sector and actors that provide internet-based electronic communication services, obligations of these actors in terms of processing and protection of personal data. In the third part of the thesis, the protection of personal data within the scope of personal rights is going to be examined. In this context, sources of responsibility in terms of the Law on Protection of Personal Data No. 6698, Law of Obligations and Civil Law are going to be evaluated regarding right to claim compensation from a data controller by a data subject in case of a damage occurs as a result of it breaking data protection laws. Lastly, this thesis is going to be completed by evaluating the non-litigation and litigation methods data subjects, whose personal data has been unlawfully processed, can apply.
Protection of personal data in electronic communication sector
Keywords: Data protection; Electronic communications; Elektronik haberleşme; Freedom of information; Gizlilik Protection of personal data; Haberleşme özgürlüğü; Internet; Kişisel veri; Kişisel verilerin korunması; Law and legislation; Personal data; Privacy; Protection of personal data; Turkey; Türkiye; Veri koruma; Yasa ve yasama; Yasa ve yasama --Türkiye