Prenatal dönemdeki kadınların gebeliğe uyumu ve ilişkili faktörler - Demirbaş, Hülya (My University, 2013)
Anahtar Sözcükler: Annelik rolü, gebelik, gebeliğe uyum, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği. ÖZET Bu araştırma, prenatal dönemdeki bir grup kadının gebeliğe, annelik rolüne uyumunu ve bu uyumu etkileyen faktörleri değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma, İstanbul ili Üsküdar Toplum Sağlığı Merkezi’ne bağlı 6 Aile Sağlığı Merkezi’nde 1Nisan–1Temmuz 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubunu, kümeleme ve basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 6 Aile Sağlığı Merkezi’nde görevli aile hekimlerine kayıtlı ve araştırmaya katılmayı kabul eden 390 gebe oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için tanıtıcı bilgi formu ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği’nin kendi ve bebeğinin sağlığı ile ilgili düşünceleri, gebeliğin kabulü, annelik rolünün kabulü, doğuma hazır oluş, doğum korkusu, kendi annesi ile ilişkisinin durumu ve eşi ile ilişkisinin durumu olmak üzere 7 alt boyutu bulunmaktadır. Ölçeğin tamamı için en az 79, en fazla 316 puan alınabilmektedir. Düşük puanlar gebeliğe uyumun yüksek olduğunu göstermektedir. Araştırma verileri, araştırmacı rehberliğinde

bildirime dayalı olarak toplanmıştır. Toplanan verilerin değerlendirilmesinde yüzde hesaplaması, Mann-Whitney U, Kruskal-wallis ve iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi (t-testi) kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması 147.87 olarak bulunmuş ve prenatal döneme uyumlarının ortalamaya yakın olduğu saptanmıştır. Lise veya üniversite mezunu olan (p<.001), çalışan (p<.05), çekirdek ailede yaşayan (p<.05), yüksek veya iyi gelir düzeyine sahip (p<.001), sosyal güvencesi olan (p<.001), isteyerek gebe kalan (p<.001) ve gebelik hakkında bilgi alan (p<.001) kadınların gebeliğe daha uyumlu oldukları belirlenmiştir. Sonuç olarak, kadınların gebeliğe uyumu pek çok değişkenden etkilenmekte ve bu uyumun sağlanmasında prenatal dönemde verilen bakım hizmeti büyük önem taşımaktadır. Gebelere hizmet veren tüm sağlık bakım profesyonellerinin, gebenin fiziksel bakımının yanı sıra psikososyal bakımıyla da ilgilenmelerinin gerekli olduğu düşünülmektedir. SUMMARY Adaptation Of Pregnancy In Prenatal Period Women And Factors Associated With Adaptation This research was conducted as a descriptive study in order to assess a group of women to prenatal period adaptation to pregnancy, the role of motherhood and the factors associated with compliance. Research was conducted in the 6 Family Health Center depending on the province of Istanbul Üsküdar Community Health Centre between 1 April- 1 July 2012. The sample of the study, consisted 390 pregnant women who agreed to participate in the study, selected by clustering and simple random sampling method. Identifying information form and Prenatal Self-Evaluation Questionnaire were used to collect data. Prenatal Self-Evaluation Questionnaire are the seven sub-dimension, which thoughts on own and your baby's health, acceptance of the pregnancy, acceptance of the role of motherhood, readiness for labour, fears about labour, the relationship with own her mother and the relationship with her husband. For full scale at least 79, more than 316 points can be. Low scores indicate high adaptation to pregnancy. Research data were collected based on self-report guidance. In the evaluation of the research data: percentage, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis and test the significance of the difference between two means (t-test) were used. Prenatal Self-Evaluation Questionnaire mean score of pregnant women participating in the study was found to be 147.87 and pregnant women’s adaptation were found to be moderately. Pregnant women who had high school or college graduates (p<.001), working (p<.05), living in nuclear families (p<.05), high or better income level (p<.001), social security (p<.001), willingly pregnant (p<.001) and information about the pregnancy (p<.001) were determined to be more compatible of pregnancy. As a result, adaptation to pregnancy of women’s is affected by many variable and given prenatal care is of great importance in ensuring compliance. All health care professionals serving pregnant women with caring for their involvement in the psychosocial as well as physical care may be required. Key Words: Adaptation of pregnancy, pregnancy, Prenatal Self-Evaluation Questionnaire, the role of motherhood.
Keywords: Gebelik; Halk Sağlığı; Hemşirelik