İnşaat sigortaları - Yazan, Nurten (My University, 1998)
Mühendislik sigortalarının bir dalı olan inşaat sigortaları uygulamaya geçmeden önce tesisler için yangın branşına bağlı olarak ilave risklere karşı ek teminatlar veriliyordu. Buna rağmen teknik rizikoları temin imkanı sağlanamıyordu. Son yıllarda bütün dünyada sanayileşmeye doğru hızlı bir gelişme olması bu sigorta dalına olan ihtiyacı arttırmıştır. Gelişmiş ülkelerde inşaatları devletin kontrol etmesi sisteminden vazgeçilmiş, kanunla kurulan sigorta sistemleri getirilmiştir. Bu sistemde sigorta şirketleri inşaatı yapan ve yaptırandan bağımsız bir kontrol mekanizması kurabilmektedir. Bu tez çalışmasında sözü edilen sistemin ışığı altında oluşturulması gereken bir inşaat sigortasının içeriği incelenmiştir. İnşaat sigortaları ile ilgili genel bir bilgi verildikten sonra, inşaat sigortalarında tarafsız denetim sisteminin önemi üzerinde durulmuştur. Ayrıca yapı mevzuatımızda yer alan, yapı üretiminde can ve mal emniyetini sağlayıcı hükümler ve deprem sigortaları konusu ele alınmıştır.
Keywords: İnşaat mühendisliği; Sigorta