Monte Carlo simülasyonu yaklaşımıyla kuyruk teorisinin incelenmesi ve otomotiv sektörü üzerine bir uygulama - Ustaoğlu, Murat (My University, 2008)
MONTE CARLO SİMÜLASYONU YAKLAŞIMIYLA KUYRUK TEORİSİNİN İNCELENMESİ VE OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Son yıllarda artan nüfus ve insan ihtiyaçlarının mutlak ölçüde karşılanması ekonominin temel alanlarından biri olmuştur. İhtiyaçların karşılanabilmesi aşamasında üstün düzeyde ve tatminkar bir hizmet vererek müşteri memnuniyetini sağlamayı amaçlayan işletme sahipleri ile mal ve hizmet ihtiyacını karşılamak arzusuyla işletmelerden faydalanmayı amaçlayan müşteriler çok sık bir araya gelirler. Müşterilerin oluşan veya oluşabilecek kuyruklar karşısındaki tutumları (Kuyruğa girerek beklemek, hiç kuyruğa girmemek, kuyruğa girip bir süre sonra zaman kaybı sebebiyle vazgeçmek, vb.) araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Monte Carlo Metodu ile diğer yöneylem araştırması konularında olduğu gibi kuyruk modellerinde de rasgele dağılmış gözlemler kullanılarak denemeler yapılabilir. Bu sayede gerçekten deneme yaparak oluşabilecek maliyet ve zaman kaybının önüne geçilebilir.

AN APPROACH TO QUEUEING THEORY VIA MONTE CARLO METHOD AND AN APPLICATION ON AUTOMOTIVE FIELD The main frame of economics became increasing of population and meeting needs of human nowadays. During this process which assumes suplying high quality level of goods by manufacturer and consuming this high quality goods by human gather them together. Attitude of human such as joining this queue, changing mind after joining this queue, and never joining this queue is the main frame of this thesis. Experiments can be operated via Monte Carlo method and Random deviated uniform numbers on queueing models like other kind of operations research subjects. This may be an obstacle for wasting time and extra money for experimenst
Keywords: Kuyruk Teorisi; Yöneylem Araştırması