UV ışınlarıyla sertleşebilen çizilmeye, aşınmaya ve kirlenmeye dayanıklı kaplama malzemeleri ve uygulamaları - Kartal , İlyas (My University, 2009)
UV IŞINLARIYLA SERTLEŞEBİLEN ÇİZİLMEYE, AŞINMAYA VE KİRLENMEYE DAYANIKLI KAPLAMA MALZEMELERİ VE UYGULAMALARI Sol-jel, organik-inorganik hibrid esaslı kaplama malzemelerin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Organik-inorganik hibrid malzemeler, hem organik polimerlerin; esneklik, darbe direnci gibi avantajlarını, hem de inorganik malzemenin; yüksek mekanik dayanıklılık, kimyasal direnç, termal kararlılık, optik özellikler gibi avantajlarını birleştirir. Sol-jel yöntemiyle elde edilen hibrid malzemelerin UV ışınlarıyla sertleştirilmesiyle elde edilen kaplamalar düşük maliyet, hızlı sertleşme, düşük viskozite ve uzun raf ömrüne sahiptir. UV ile sertleşebilen hibrid kaplamalar çevreye karşı duyarlı, iyi yapışma, sertlik, iyi mekanik ve kimyasal özelliklere sahiptir. Bu çalışmada, sol-jel tekniği ile UV ışınlarıyla sertleşebilen flor içeren organik-inorganik hibrid kaplamalar hazırlanmıştır. Perfloro alkol ve 3-izosyanatopropiltrimetoksisilan reaksiyonu ile üretan modifiye perfloro alkoksi silan sentezlenmiştir. Hazırlanan formülasyonlar polimetil metakrilat (PMMA) ve akrillonitril-butadien-stiren (ABS) panellerin üzerine uygulanarak UV ışınlarıyla sertleştirildi. Hibrid kaplamalar gerilme-uzama, aşınma, bant yapışma, sertlik gibi farklı özellikleriyle karakterize edildi. Ayrıca kaplamanın termal ve morfolojik özellikleri incelendi. Temas açısı testleri, hibrid sistemlere florlu silan ilavesiyle su iticiliğini geliştirdiğini göstermiş ve temas açısı 65o’den 106o’ye yükselmiştir. Sonuçta ABS ve PMMA yüzeylerinin aşınmaya, çizilmeye, ısıya ve kimyasallara karşı dayanımı arttırılmıştır.

UV CURABLE SCRATCH STAIN AND ABRASION RESISTANCE COATING MATERIALS AND APPLICATIONS Sol-gel is a widely used method for the preparation of organic-inorganic hybrid based coating materials. Organic-inorganic hybrid materials combine the advantages of either elasticity, impact resistance of the organic polymers and the high mechanical strength, chemical resistance, thermal stability, optical qualities of the inorganic materials. The UV curable hybrid coatings prepared by sol-gel method, have low cost, fast curing, low viscosity and long time of duration. The UV curable hybrid coating materials have good adhesive, hardness, good mechanical and chemical properties, which are sensitive to the environment. In this study UV-curable fluorinated organic-inorganic hybrid coatings were prepared by sol-gel technique. Perfluorinated urethane modified alkoxy silane was synthesized by the reaction between perfluoro alcohol and 3-isocyanatopropyltrimethoxysilane. The prepared formulations were applied onto polymethyl methacrylate (PMMA) and acrylonitrile-butadiene-styrene (ABS) plates and polymerized by UV-curing. The hybrid coatings were characterized by the analysis of various properties such as hardness, tape adhesion, abrasion, and stress-strain. The thermal and morphological properties of the coating were also evaluated. Contact angle tests have shown that the addition of fluorinated silane precursor to the hybrid system improved the water repellency and increased the contact angle from 650 to 1060. As a conclusion abrasion, thermal, scratch and chemical resistance of ABS and PMMA surfaces were improved.
Keywords: Kaplama; Metal Eğitimi