Kültür yapısı olarak yeniden işlevlendirilmiş tarihi mekanların incelenmesi - Kara, Esra Nurçin (My University, 2018)
“Kültür Yapısı Olarak Yeniden İşlevlendirilmiş Tarihi Mekânların İncelenmesi” başlıklı bu tez çalışmasında:Birinci bölümde koruma ve restorasyonun önemine ve kültür yapılarına kısaca değinilmiş,İkinci bölümde koruma ve restorasyon kavramı ve farklı restorasyon teknikleri anlatılmış,Üçüncü bölümde “Koruma Düşüncesinin Gelişimi ve Temeli” başlığı altında restorasyon tarihi hakkında kısaca bilgi verilmiştir.iiiDördüncü bölümde kültür yapıları anlatılmış, ana işlevler başlığı altında müze ve galerilerin önce dünya sonra Türkiye’de tarih sahnesine çıkışları incelenmiş, tali işlevler başlığı altında ise bir kültür yapısını müze ve galeri tanımından ayıran, onu daha kapsamlı hale getiren yan işlevlerden bahsedilmiştir.Beşinci bölümde ülkemizden üç örnek yapı (Salt Galata, Perili Köşk, Pera Müzesi) kat planları, fotoğraflar, yazılı kaynaklar ve mekânın gezilip görülmesi ile kendisinden elde edilen veriler sayesinde detaylı olarak analiz edilmiştir.Altıncı bölümde sonuç başlığı altında tezde verilen üç örnek yapı kıyaslanmış, tez çalışması neticesinde yapılan çıkarımlar maddeler halinde sunulmuş, örnek yapıların tarih içindeki işlevleri kronolojik olarak verilmiş ve yine bu yapılarda uygulanan restorasyon yöntemlerinden bahsedilmiştir.

In this thesis study titled “Analysing Historical Places Repurposed As Cultural Buildings” :Chapter one briefly mentions cultural buildings and the importance of preservation and restoration.Chapter two explains the concept of preservation and restoration and various restoration techniques.Chapter three titled “The Foundation and Development of the Mentality of Preservation” gives information on the history of restoration.Chapter four includes an explanation of cultural buildings, and an analysis of their entrance into the world stage and Turkey’s as museums and galleries under the title “Main Functions”. Other functions which render cultural buildings distinct from theirvdescriptions as museums and galleries and make them multi-purpose are mentioned under the title “Secondary Functions”.Chapter five analyses in detail three example buildings (Salt Galata, Perili Kösk, Pera Museum) by the means of flor plans, photographs, written sources and data acquired from visiting them in person.Chapter six titled “Conclusion” compares the three cultural buildings and presents the inferences made by the results of the study as a numbered list. Different functions of the three buildings throughout the history are chronologically listed and the restoration techniques applied to the structures are mentioned.
Keywords: Cultural Buildings; Cultural property; Galeries; Galeriler; Koruma; Koruma ve Restorasyon; Kültür varlıkları; Kültür Yapıları; Müzeler; Pera Museum; Pera Müzesi; Perili Kösk; Perili Köşk Museums; Preservation and Restoration; Protection; Renovasyon; Renovation; Repurposing; Restorasyon Tarihi; Restorasyon Teknikleri; Restoration History; Restoration Techniques; Salt Galata; Yeniden İşlevlendirme