İlköğretim okulları üçüncü devre müzik programının uygulanmasında karşılaşılan sorunlar - Süalp, Burçak Gül (My University, 2002)
Bu araştırma, ilköğretim okulları 3. devre (6.7.8. sınıf) müzik programının uygulanmasında karşılaşılan sorunların tespiti amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini İstanbul ilindeki özel ve devlet ilköğretim okulları oluşturmuştur. Oranlı küme örnekleme ile 58 devlet, 16 özel okul belirlenerek bu okullarda görev yapan toplam 81 öğretmene konuyla ilgili görüşlerini almak üzere anket uygulanmıştır. Anket sonucunda elde edilen veriler istatistik işlemlere tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonucuna göre öğretmenler uygulamakta zorluk yaşamaktadırlar. Elde edilen bulgulara göre programın uygulanmasında yardımcı olması gereken, kitaplar, ders saatleri, sınıf mevcutları, derslik, kaynak araç ve gereçler öğretmenler tarafından yetersiz bulunmaktadır. Öğretmenler programdaki konuların sayısından ve içeriklerinden de sikayet etmektedirler. Her ne kadar müzik dersinin önemine inanılması konusunda bir takım problemler oluşsa da idarelerin destekleyici tutumları umut vericidir Elde edilen bir diğer sonuca göre ilköğretim müzik öğretimi programının kendine hedeflediği amaçların % 80'ine ulaşamadığı anlaşılmaktadır. Bu sonuç programın kullanışsız, kullanışsız olduğu kadar da gerçeklerden uzak olduğunun kanıtıdır. Öğretmenlerin yaklaşık yarısı mezun ettikleri öğrencilerin program amaçlarının sadece % 20'sine sahip olarak mezun olduklarını düşünmektedirler. Bu oranın öğretmenlerin çalıştıkları okula ya da hizmet sürelerine göre bir değişim göstermemesi ise dikkatimize takılan bir başka sonuç olmuştur. Ayrıca bu oranlar öğrencilerin, belirleyen olduğu, oranlar değildir. Araştırmanın sonuçlarını destekleyen çeşitli araştırmalardan öğrencilerin müzik dersinden farklı beklentileri olduklarını görmekteyiz. Öğretmenlerin yeterliliklerine yönelik sonuçlara bakıldığına, müzik öğretmenlerinin çoğu kendilerini mesleklerini uygulamakta yeterli buldukları görülmektedir. Dikkate değer husus ise ilgi çekmektedir. Piyano ile eşlik etmede müzik eğitimi bölümü mezunları, Türk müziği konservatuarı mezunlarına göre kendilerini daha yeterli bulurken; koro yönetiminde ise Türk müziği konservatuarından mezun olanlar, müzik eğitimi bölümü mezunlarına göre kendilerini daha yeterli bulmaktadır. Genelde bakıldığında yeterlilikle hizmet süresi arasında ölçme ve süreyi doğru kullanma gibi önemli konularda hizmet yılı fazla olan yani deneyimli öğretmenlerin daha başarılı olduğu görülmektedir. Başka bir kritik ayrıntı ise farklı çalgıları öğrenciye tanıtacak kadar çalabilme becerisi ile yöntem ve teknikleri kullanabilmededir. Yine Türk müziği konservatuarından mezun olanlar müzik eğitim bölümlerinden mezun olanlara göre bu konularda kendilerini daha az yeterli bulmaktadır. Deneyim ve başarı arasındaki doğru orantı tartışma yürütmez bir gerçektir. Bazı istisnalar dışında deneyim daima başarıyı perçinler. Ancak bulgulara baktığımızda karşımıza çıkan sonuç Türk müziği konservatuarından mezun olan öğretmenlerin önemli noktalarda yetersizliğidir. Öyle ki piyano ile eşlik edemeyen, yöntem ve teknikleri uygulayamayan, farklı çalgıları öğrenciye tanıtacak kadar çalmayan bir öğretmen grubu söz konusudur.

This research has been conducted for the purpose of defining the problems being encountered in application of music programs in 3rd period (6th, 7th and 8th grade) of primary schools. Private and public schools in İstanbul constitute the main body of the research. 58 public and 16 private primary schools have been determined by proportional cluster sampling method and 81 teachers in these schools are surveyed in order to receive their opinions. The data obtained at the end of the survey are processed by statistical methods. According to the result of the research, teachers have difficulties in applying the program. Items which are assumed to facilitate the application of the program, such as books, course hours, classroom, number of students and equipment are found to be inadequate by the teachers. Teachers also complain about the number and contents of the subjects in the program. Although there are some problems about their belief in the importance of music courses, supporting approaches of school managements are encouraging. According to another result obtained, it is understood that 80% of the objectives determined by the primary music program can not be reached. This result proves that, the program is not functional and realistic. Nearly half of the teachers think that students they graduate have 20% of the qualifications proposed by the program. This rate does not vary according to the schools they work and their period of service. This is also a significant outcome. Moreover, these rates do not reflect the calculations in which students are determinant. From other studies which support the results of the research, it is seen that students have different expectations from music courses. When we look at the results about the competence of the teachers, we see that most of the music teachers accept themselves competent in practicing their jobs. There is another interesting and significant result: teachers who are graduates of music education department find themselves more adequate than graduates of Turkish Music Department in accompanying with piano while the latter find themselves more competent in choir management. When we have a more general point of view, we see that teachers who have been teaching for longer periods (those who are more experienced) are more competent in important issues such as measurement and use of time. Another critical detail lies in the capability of using methods and techniques in order to introduce different instruments to the students. In this context, graduates of Turkish Music department find themselves less competent than graduates of music education department. The positive correlation between experience and success is a fact that can not be denied. Except for some exceptions, experience ensures and strengthens success. But the result we see looking at the results is the inadequacy in some important issues, of teachers who are graduates of Turkish Music department. Such that there is a group of teachers who can not accompany with piano, apply methods and techniques and can not sufficiently play instruments to introduce them to the students.
Keywords: Ilköğretim Okulları; Müzik Öğrenim Ve Öğretim Türkiye