Hirsutizm hastalarında depresif bozukluklar ve psikiyatrik semptomların değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 1999)
Hirsutizm, altta yatan hormon salgılayan kanserler veya Cushing hastalığı gibi nedenler olmadığı sürece, klinikte basit bir kozmetik sorun olarak değerlendirilmekte ve hastalarda ortaya çıkabilecek duyguların bozuklukları sıklıkla göz ardı edilmektedir. Bu çalışmanın amacı hirsutizm yakınması ile başvuran havralarda duygulanım bozukluklarını ve genel psikiyatrik semptom derecesini inceleyerek, hirsutizmin önemli bir sosyal ve psikolojik problem olabileceğini göstermektir. Çalışmaya kliniğimize kıllanma artışı yakınması ile başvuran, ikincil bir hastalığı olmayan, toplam 46 hasta alındı (ortalama yaş 22.5±4.4). Sağlıklı kontrol grubu olarak herhangi bir yakınması olmayan, 46 kadın denek (ortalama yaş 23.8±3.5 ) kullanıldı. Her iki gruptaki deneklerden psikiyatrik incelemeler için Beck depresyon skalası ve SCL-90-R semptom ölçeğini doldurmaları istendi. Hirsutizm hastalarının Beck depresyon skorları, sağlıklı kontrollere oranla belirgin derecede yüksekti (sırası ile 14.2±9.7 ve 8.0±6.2, p<0.001). Genel psikiyatrik semptomların değerlendirildiği SCL-90-R global semptom indeksi skorları, hirsutizm hastalarında yine sağlıklı kontrollere oranla anlamlı derecede yüksek bulundu (sırası ile 1.00±0.69 ve 0.53±043, p<0.0005). Hirsutizm hastalarında Beck skorları, ile SCL-90-R sonuçlan arasında belirgin korelasyon gözlendi (r=0.75, p<0.0001). Hastalarda psikolojik bozukluğa yol açan nedenleri ortaya koyabilmek amacına yönelik olarak Beck skorları ile total ve yüz bölgesi Ferriman-Galloway (FG) skorları, yaş, total ve serbest testosteron, prolaktin, kortizol ve DHEA-SO4 değerleri arasında korelasyon analizleri yapıldı. Birbirinden bağımsız olarak, Beck skoru ile total FG skoru (r=0.34, p<0.05 ) ve serum total testosteron düzeyleri (r=0.36, p<0.05 ) arasında korelasyon saptandı. Sonuç olarak hirsutizm hastalarında kıllanma artışı basit bir kozmetik problem olarak değerlendirilse de hastalarda ciddi duygulanım bozuklukları ile seyretmekte ve aynı zamanda diğer psikiyatrik semptomlarda da belirgin artışa neden olmaktadır. Hastalardaki psikiyatrik semptomların ağırlığı kıllanmanın derecesi ile doğrudan ilgilidir. Aynı zamanda serum total testosteron düzeyleri ile Beck depresyon skoru arasında korelasyon bulunması, kozmetik semptomların yanında, hormonal değişikliklerin de, hirsutizm hastalarında gözlemlenen psikiyatrik bozukluklara katkıda bulunduğunu göstermektedir.

In clinical practice hirsutism is mostly accepted as a simple cosmetic problem and the psychological problems of the patients are usually disregarded unless other important diseases like hormone secreting cancers or Gushing syndrome accompany the clinical course. In this study we proposed to show the importance of hirsutism as a social and psychological problem by the evaluation of depression and general psychiatric symptom degree of such patients. Forty six patients, who were seen at our outpatient clinics with the complaint of excessive terminal hair growth and without a secondary disease were enrolled in the study (mean age 22.5±4.4 years). Forty six healthy women served as controls (mean age 23.8±3.5). Subjects in both groups were inquired to fill Beck Depression Scale (BDS) and Derogates Symptom Check List (SCL-90-R) for psychological evaluation. The mean score for BDS of the patient group was significantly higher than the control group (14.2±9.7 and 8.0±6.2 .respectively, p<0.001). Likewise the mean global symptom index score of the SCL-90-R test which showed the general psychiatric distress level of the subjects was significantly higher in the patient group (1.00±0.69 and 0.53±0.43, respectively, p<0.0005). There was a significant correlation between BDS scores and SCL-90-R scores in the patient group (r = 0.75, p<0.0001). For evaluation of the causes leading to psychiatric problems in the patient group, we performed correlation analysis between BDS scores and total-facial Ferriman-Gallwey scores, age, total-free testosterone, prolactin, cortisol, and DHEA-SO4 levels. There were significant and independent correlation between BDS scores and total FG scores (r = 0.34, p<0.05) and serum total testosterone levels (r = 0.36, p<0.05). In conclusion, hirsutism leads to serious depressive disorders and at the same time causes significant increments of other psychiatric symptoms. The level of psychiatric symptoms is correlated with the degree of excessive hair. Meanwhile the correlation between serum testosterone levels and BDS scores suggest a contribution of hormonal changes to psychiatric symptoms in this group of patients.
Assessment of depressive disorders and psychiatric symptoms in patients with hirsutism
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Psikiyatri