Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminde reform ve bireysel emeklilik sistemine geçiş - Zakoğlu, Beste (My University, 2002)
Son yıllarda dünyanın bir çok ülkesi, sosyal güvenlik sistemlerinde kapsamlı reformlar yapmış veya yapmaya çalışmaktadır. Bir çok gelişmiş ülkede ortaya çıkan krizin temel sebebi ülkelerin demografik yapılarını şekillendiren hızlı yaşlanma eğilimi olmuştur. Ancak, Türkiye’de sosyal güvenlik sistemindeki reformun sebebinin eldeki mevcut fonun doğru ve faydalı bir şekilde kullanılamadığı görülmüştür. Özel sigorta şirketlerinin aracılığı ile başlatılacak olan “Bireysel Emeklilik Sistemi”, genç nüfusa sahip Türkiye toplumu ve Türk Sermaye Piyasası için bir iyileştirme fırsatıdır. Tezde, genel olarak Türkiye’de yapılmakta olan Sosyal Güvenlik Reformunun gerekliliğinin, sigortacılık açısından incelenmesi mevcuttur. Öncelikle Sosyal Güvenlik kavramı incelenmiş olup, Fransa, İtalya ve Şili’de Sosyal Güvenlik sorunları ve Şili’de oluşan reform anlatılmıştır. Türkiye’deki Sosyal Güvenlik Sisteminin bölümleri, aktif sigortalı / pasif oranları gösterilerek, yeni bir ek sistemin, reformun gerekliliğine yer verilmiştir. Tezin son bölümünde ise Türkiye’de uygulanacak olan Bireysel Emeklilik Sistemi anlatılmıştır. Sistemin, makro ekonomik etkileri ve temel özelliklerinin neler olduğu belirtilmiştir. Emeklilik yatırım fonunun kuruluş işlemleri ve portföy sınırlamaları ile, yeni sistemin avantajlarının vurgulanması ile tez sonuçlandırılmıştır. In the recent years, most countries have made extensive reforms concerning the social security systems and some are still at the stage of implementation. The major reason of the crisis which occurs in most of the developed countries, are the rapid tendency of older population that shapes the demographic features of the countries. However, the reason to apply reforms to the social security systems in Turkey, is the wrong replacement of the funds. “Individual Retirement System” which will be started by the private insurance companies, will be an opportunity to improve the Turkish society that consists a young population as well as the Turkish Capital Market. In this thesis, you will find the study of the social security reform necessity from the point of insurancy. Primarily the concept of the social security has been studied. The social security problems in France, Italy and Chile has been explained. The points of the social security system, by mentioning the active insured / passive ratios, has been explained and the need of a new additional system and reform is mentioned. In the final part of the thesis, the social security system that will be applied in Turkey has been explained. The macro economic effects and the basic specification of the system is mentioned. The thesis is concluded with emphasis on the advantages of the organizations process of the Retirement Fund and limitation of the portfolio.
Keywords: Sosyal Güvenlik; Toplumsal refah sorunları