Türk tekstil endüstrisinde tasarım yönetimi kavramının giyim tasarımı üzerindeki etkileri - Bayburtlu, Irmak (My University, 2010)
“Tasarım yönetimi” tasarım ve yönetime ait,kavram,yöntem ve uygulamalar bütününü içine alan bir disiplin olarak öncelikle batıda sonra Türkiye’de önem kazanarak gelişimini sürdürmektedir. Öncelikli olarak bir tasarımcı bakış açısından değerlendirilen konu,yönetim disiplininin tasarım disiplinine yönelik uygulama,algı ve ön yargıları üzerinden tasarım disipliniyle olan benzer yönleri ve her iki disiplinin birbirleri üzerindeki yönlendirici etkilerine değinilmiştir. Konu tasarıma ait; tasarım, tasarımcı, sanat, yaratıcılık, estetik ve özgünlük gibi genel kavram ve bu kavramlara ait uygulamaların,yönetimle olan ilişkisine yönelik bir fikir sunarken aynı zamanda yönetime ait fonksiyonlar ele alınarak, yönetimin bakış açısından da tasarım kavramı incelenmiştir. “Giyim tasarımı” alanının diğer tasarım alanlarından ayrılan yönleri ve bu bağlamda estetik,yaratıcılık,özgünlük kavramlarının günümüz rekabetçi ekonomik koşullarında bir giyim firması veya işletmesi açısından ticari hedefleri tutturma ve başarıyı yakalamada önemli rol oynadığı görülen bir gerçektir. Bu gerçekten hareketle,tasarımın bir firma için stratejik öneme sahip ve değer yaratan etken olarak önce batıda sonra gecikmeli olarak ülkemizde fark edilerek ele alınması ve bu konuda akademik ve endüstriyel alanda çeşitli çalışmalar yapılması “tasarım yönetimi” kavramının doğmasına zemin hazırlamıştır. Tasarımın yaratıcı bir faaliyet olarak kendi doğasına uygun farklı yönetim uygulamalarına gereksinim duyması onun stratejik öneme sahip bir kavram olarak üzerinde çeşitli düşünce ve fikirlerin yürütülmesine ve bu konuda araştırmaların yapılmasına neden olmuştur. Günümüzde diğer tasarım disiplinlerinde olduğu gibi,giyim tasarımı kavramı da görsel ve estetik süreçten öteye,içeriğinde bir çok fonksiyonu taşıyan çok yönlü bir kavram haline gelmektedir.Bu durum giyim endüstrisindeki tasarım kavramının yeniden ele alınarak,onun stratejik,yönetsel,taraflarını da içine alan tüm boyutlarına önem verilmesi gerekliliğini gündeme taşımaktadır.Çalışmada tasarım ve yönetim ilişkileri her iki disiplinin bakış açılarıyla şekillenen algılayış biçimleri ve tasarım yönetiminin bu algılayışa sunduğu yeni kavram,uygulama,yöntem ve bilinç dahilinde konunun bütünü ele alınmıştır.Bu bağlamda tasarım yönetiminin bir düşünce ve felsefe olarak Türk Giyim Endüstrisindeki algılanışı ve etkileri araştırılmıştır.
Keywords: Endüstriyel Tasarım; Endüstriyel Ürün Tasarımı; Tasarım_Ürün Tasarımı; Tekstil