Buhari’nin Edebü’l-müfred’inde çocuk ve çocuk eğitimi olgusu - Polat, Ali Ekber (My University, 2003)
Tez çalışmamızda ailenin nüvesini teşkil eden çocuğu ve çocuk eğitimini din eğitimi prensipleri açısından ele almaya çalıştık. Çalışmamıza temel olarak da hadis kitaplarının en güvenilirlerinden biri olan Buhari'nin Edeb-ül Müfred olarak adlandırılan güzel ahlaka dair hadisleri ihtiva eden 644 bab ve 1322 hadisten oluşan eserini aldık. Amacımız hızla gelişen ve değişen toplumun, temel yapıtaşı durumunda bulunan ailenin çocuk yetiştirmede nasıl bir yöntem izleyebileceği hususunda ortaya bir örnek çıkarmaya çalışmaktır.Dinin doğru anlaşılması ve yaşanması, din eğitiminin ilkelerine göre öğrenilmesine bağlıdır. Din eğitiminin temel prensiplerinden birisi Örnek olma prensibidir. Örneksiz eğitim tam değildir. En güzel örnek Hz.Muhammed (s.a.v.) olduğuna göre biz de çocuk eğitimini anlatırken O'nun hadislerini inceledik. Çünkü O, yeni getirdiği dini hem anlatmış, hem de yaşamıştır. İslam'ın hayatın bütün safhalarında nasıl tatbikata konacağını bizzat kendi davranışları ile göstermiştir. İslam, kişinin belli bir alanı ile değil bütün hayatı ile ilgilenir. Doğumundan ölümüne ibadet, ahlak, ticaret, beşeri münasebetler v.b. konularla ilgilendiği gibi, aile hayatı ve çocuk eğitimi ile ilgili prensipler de içerir. İn our study we tried to search child and education of child which constitute nucleus of family, by principle of religion of education.To our work we have chosen one of the Buhari's most trustable books named Edeb Al Mufred , as a main subject which contains hadith about well ethic and it has 644 parts and 1322 hadiths. Our aim is to set a sample for the families who are nucleus of growing and changing society to show them methods of educating their children.Religion to be understood and lived it connected principles of religion education.One of the principles of religion education is being a sample. Without samples education is not complete. Because of the Prophet Muhammad is the most beautiful sample, we have searched his hadith to explain child education. Because he explained the new religion he brought into world and he lived also. He showed by his act how Islam could be lived in lifes all levels. Islam doesn't intend to only part of person's life, but it intends to all part of ıts life. At the same time ıt contains people's life from born to death, pray, morality, commercial and relationship etc. Also ıt contains principles about family and child education.
Keywords: Çocuk Eğitimi; Din; İslam Dini; Tasavvuf ve tarikatlar