Türk sermaye piyasası ve İMKB’nin Avrupa Birliği Sermaye piyasalarına entegrasyonu - Durmuş, Mustafa Fırat (My University, 2002)
Avrupa Birliği hem üyelerin kendi iç dinamikleriyle, hem de Birlik dinamikleriyle günümüz ekonomisinin coğrafyasının önemli bir bölümünü çizmektedir. Dünya ekonomisinin % 27'sinin şekillendiği bu coğrafyada sermaye piyasaları, yatırımcıların yüksek katılımıyla etkinliğini artırmaktadır. Fon sahiplerinin ellerinde tuttuğu yüksek montanlı fonlar temelleri ve işleyişi sağlam, yatırımcının korunmasını en büyük öncelik olarak gören, sermaye piyasalarına akarak bu piyasanın gelişimini sağlamaktadır. Avrupa Birliği sermaye piyasaları ve borsaları Birlik direktiflerindeki sürekli gelişimlerle günümüz dünyasının hızla değişen piyasalarına uyum sağlamaktadır. Türkiye gelişen dünyaya yetişmekte AB'yi kendisine hedef seçmiştir. Türkiye, Avrupa Birliği ile olan ilişkilerini sermaye piyasaları boyutunda entegrasyona götürmekte bir sürece ihtiyaç duymaktadır. Bu konuda atılacak en önemli adımlar Birlik içerisinde uyulması istenen direktiflere yakınlaşmaktır. Bu direktiflere uyum üye ülkelerce yerine getirilir fakat gerekli muafiyet ve istisnalar ülkelerin yetkili otoritelerine bırakılmıştır. Avrupa Birliği sermaye piyasalarında hemen hemen bütün direktifler yatırımcıların korunması temeline oturtulmuştur. Avrupa Birliği ile entegrasyon için ülkemizce atılması gereken adımlar olduğu gibi Türk Sermaye Piyasası ve İMKB mevcut yapısal düzenlemeleriyle Avrupa Birliği'ne çok uzak değildir. Türkiye'nin bu konuda dikkat etmesi gereken en önemli husus, yasal düzenlemelerin temelinde yatırımcının korunmasının gelmesidir Entegrasyon sürecinde makro ekonomik yapıda meydana gelecek gelişmeler, bu süreci kısaltmaya yardım edecektir. Maastricht kriterlerine uyum sağlayacak bir Türk ekonomisi sermaye piyasalarının gelişimine yeterli kaynak akışını toplamaya yetecektir. Türk sermaye piyasası genel ekonomik yapının izin verdiği ölçüde, gerekli yapısal düzenlemeleri hayata geçirmeyi başardığı taktirde, gelecekte oluşabilecek tam üyelik durumunda, büyük problemlerle karşılaşmayacaktır zira Sermaye Piyasası ve İMKB mevcut yapısıyla Türkiye'de AB'ye entegrasyon sürecinde olan kurumların başında gelir. European Union with its own dynamics and with the internal dynamics of its members shapes the structure of today's economy. At EU area where % 27 of the world economic activities are taking the place capital markets increase its efficiency by intensive participation of investors. Funds by flowing to the capital markets which have strong base and considers the protection of investors as its primary goal get these markets to develop. European Union capital markets and stock exchanges by its permanent development at the Union's directives adapt to today's markets which are changing quickly. For these reasons, Turkey has choosen European Union as its primary target in order to attain the global standards. Turkey needs to a process to integrate with EU including the capital markets. The crucial and the most important step in this context is to comply with the directives of the Union. The adaptation to the directives are carried out by the individual countries but the countries have the authority for regulating required exemptions and exceptions. At EU capital markets almost all directives are based on to the principle of investors protection. Although there are several steps which Turkey should undertake towards integration with EU, Turkish capital market and ISE are not too far to Union with their present regulations. The most important issue in this context is the requisite that the underlying goal of the regulations should be the protection of investors. The development in macro economic indicators will help to shorten the process of integration. Turkish economy which will adapt to Maastricht criteria will be enough to acquire the sufficient resources for the development of capital markets. When succeeded to qualify the required regulations in the case of membership in the future, Turkish capital markets under the limitations of general economic conditions will not face with important problems because Capital Market and ISE with its present structure is the leading institution among the others which are in the process of integrating to EU.
Keywords: Avrupa Birliği; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Sermaye Piyasası; Yatırım