Yeni teknoloji ve dijital temsilin estetiği Chris Cunningham - Özgen, Yağız (My University, 2013)
Chris Cunningham’ın video imajları şu ana kadar herhangi bir akademik çalışma içerisinde herhangi bir sanat türü altında kategorilendirilmemiştir. Şimdiye kadar gerçekleştirilen kategorilendirme imgelerin günlük hayattaki tüketimlerine dayalı olarak kendiliğinden oluşan bir ayrıma dayanmaktadır. Bu kategorizasyon şimdiye kadar belirli bir akıl yüretmeye dayandırılarak değil, daha çok imgelerin tüketilme ve günlük kullanımından doğan şekilde, pragmatik olarak oluşmuştur. Bu tez çalışması, ilgili video imajların, tüketimine dayalı şekilde gerçekleşen sınıflandırılmasının, yeniden düşünülmesi ve kurulmasıdır. Bu imgelerin, ne olduğunun sorgulanması, çözümleyeni dolaysız olarak imgenin gerçekleşme biçimine, yani formuna gönderir. Daha şimdiden ilgili video imajlar birden çok alanda imgenin gerçekleşme biçiminden ötürü, belirsiz ya da tam oluşturulmamış tanımlara sahiptir. Bu imajların birden çok alanda tanımlanması ilgili imgelerin çözümlenmeye çalışılmasının nedenlerinden biridir. Bu video imajların çözümlenmesi daha kapsayıcı bir nedene dayandırılacaksa; bu çözümleme “video imaj ve video sanatı nedir?” ve hareketli imaj gibi bir tür altında “Cunningham’ın video imajları nasıl konumlandırılabilir?” şeklindeki iki soruya dayanmaktadır.

Chris Cunningham’ın video imajları şu ana kadar herhangi bir akademik çalışma içerisinde herhangi bir sanat türü altında kategorilendirilmemiştir. Şimdiye kadar gerçekleştirilen kategorilendirme imgelerin günlük hayattaki tüketimlerine dayalı olarak kendiliğinden oluşan bir ayrıma dayanmaktadır. Bu kategorizasyon şimdiye kadar belirli bir akıl yüretmeye dayandırılarak değil, daha çok imgelerin tüketilme ve günlük kullanımından doğan şekilde, pragmatik olarak oluşmuştur. Bu tez çalışması, ilgili video imajların, tüketimine dayalı şekilde gerçekleşen sınıflandırılmasının, yeniden düşünülmesi ve kurulmasıdır. Bu imgelerin, ne olduğunun sorgulanması, çözümleyeni dolaysız olarak imgenin gerçekleşme biçimine, yani formuna gönderir. Daha şimdiden ilgili video imajlar birden çok alanda imgenin gerçekleşme biçiminden ötürü, belirsiz ya da tam oluşturulmamış tanımlara sahiptir. Bu imajların birden çok alanda tanımlanması ilgili imgelerin çözümlenmeye çalışılmasının nedenlerinden biridir. Bu video imajların çözümlenmesi daha kapsayıcı bir nedene dayandırılacaksa; bu çözümleme “video imaj ve video sanatı nedir?” ve hareketli imaj gibi bir tür altında “Cunningham’ın video imajları nasıl konumlandırılabilir?” şeklindeki iki soruya dayanmaktadır.
Keywords: Estetik; Resim