Türkiye'de konut ve perakende sektöründeki gayrımenkul yatırımları ve iktisadi etkileri - Saris, Roni (My University, 2009)
Genel bir ifade ile gayrimenkul yatırımları güvenli bir alternatif yatırım aracı olmasının yanı sıra ekonominin birçok sektörünü etkilemesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada genel hatları ile gayrimenkul yatırımlarının önemli bir parçasını oluşturan konut ve alışveriş merkezleri yatırımlarının ekonomideki etkilerinin incelenmesine çalışılmıştır. Çalışmanın hazırlanmasında konut ve alışveriş merkezileri ile ilgili akademik ve sektörel yerli yabancı kaynaklar ve makaleler incelenmiş; bu veriler ışığında sektörün durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma üç temel bölümden oluşmaktadır. Gayrimenkul yatırımları ve kapsamı başlıklı ilk bölümde gayrimenkul kavramı, gayrimenkul yatırımlarının kapsamı, avantaj ve dezavantajları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde gayrimenkul yatırımlarından konut ve alışveriş merkezi yatırımlarının Türkiye’deki durumu incelenmiştir. Bu bölümde üç alt dönem içerisinde konut politikalarına da değinilmiştir. Konumuz için belirleyici olan üçüncü ve son bölümde ise Türkiye’deki konut ve alışveriş merkezi yatırımlarının ekonomideki belirgin etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Anahtar kavramlar: Gayrimenkul yatırımları, konut yatırımları, alışveriş merkezi yatırımları, gayrimenkul yatırımlarının ekonomik etkileri

Real estate investments are considered to be very important for being safe and efficient investment instruments and for having influence on many sectors in the economy. For that reason, economical effects of real estate investments in terms of housing and shopping center developments have been analyzed in this thesis. Local and international academic and sectoral resources were examined during this study, and thus a general outlook of the sector has been displayed. The study consists of three chapters. In the first chapter the scope of real estate investments is gone through with specific focus on real estate concept. Besides, advantages and disadvantages of the real estate investments are handled as well. In the following chapter, general situation of housing and shopping center investments in Turkey are briefly analyzed. In this chapter housing policies are divided into three periods. As a main objective in this thesis, the last chapter examines the economical effects of housing and shopping center investments to the Turkish Economy. Real estate investments, housing investment, shopping center investment, economical effects of real estate investment
Keywords: Ekonomi_Türkiye; Gayrımenkul; Konut_Türkiye