İdeal bir yangın algılama sistemi tasarımı - Yevgi, Mesut (My University, 2002)
Yanıcı özelliğe sahip katı, sıvı ve gaz maddelerinin kontrol dışı yanması sonucunda oluşan yangının denetimi çok önemlidir. Yangının oluşmasında insan unsuruna bağlı olan hususlar dışında dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta da yangının gözetimsiz ve denetimsiz olan yerlerde kendi kendine başlayabilmesidir. Kullanım alanı çok geniş olan ateşin kontrol dışına çıktığında büyük zararlara yol açtığı can ve mal kaybına sebep olduğu bilinmektedir. Teknolojik gelişmelere paralel olarak günümüzde daha büyük ve daha yüksek binaların inşa edilmesi mal ve can kaybını önlemek açısından yangından korunma sistemlerinin de uygun bir şekilde tasarlanmasını gerekli kılmaktadır. Yangın algılama ve alarm sistemleri elektronik ve haberleşme teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak ilerlemiştir. Bu çalışmada yangının oluşumu örneklerle verildikten sonra özellikle yangın algılama ve alarm sistemlerinin tanıtımı yapılarak uluslararası standartlardaki yangın güvenliği açıklanacaktır. Yangın algılama ve alarm sistemlerinin çalışma prensipleri, yangın türüne göre seçicilikleri, kullanıldığı yerler, tesisi ve muhtelif yapılardaki koruma sistemlerinin tasarlanmasıyla ilgili örnek uygulamalar verilecektir. İdeal bir yangın algılama sisteminin nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceği ortaya konulacaktır. Yangın,yangın algılama sistemleri, detektör. It is important to control fire caused by blazing of flammable material. Beside human factor, a fire can start up it self in uncontrolled places. When fire that is used widely gets out of control it may lead totangible loses and casualties. In order to avoid casualties, in big buildings built in todays world fire protection systems should be designed appropriately. Fire sensing and alarm systems technology has been going further parallel to devolopment in electronics an telecommunications technology. In this study after fire formation is defined based on examples, particularly fire sensing and alarm systems are introduced. Furthermore, international standart on fire safety are described. The operation principles of the sensing and alarm systems is explained as per the fire types and how a good fires sensing systems should be designed. sensing systems, detector.
Keywords: Yangın Önleme