Temel spor dallarından biri olan yüzme branşının temel eğitim devresi çocukları fiziksel uygunluklarına etkisinin incelenmesi - Peker, K. Çiğdem (My University, 2005)
TEMEL SPOR DALLARINDAN BİRİ OLANYÜZME BRANŞININ TEMEL EĞİTİM DEVRESİ ÇOCUKLARI FİZİKSEL UYGUNLUKLARINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ ADI SOYADI: K.ÇİĞDEM PEKER DANIŞMAN ADI: PROF. DR. SAMİ MENGUTAY PROGRAM: SPOR, SAĞLIK BİLİMLERİ LIK BİLİMLERİ 1.

Araştırmanın amacı 10 yaşlarında yüzme sporu yapan ve yine 10 yaşlarında hiç spor yapmayan iki grubun belirlenen bazı parametrelerde fiziki uygunluklarının karşılaştırılmasıdır. Araştırmamıza İstanbul Bölgesinde faaliyet gösteren GS Spor Klübü Yüzme Şubesi ve FB Klübü Yüzme Şubesi sporcularından 10 yaş gruplarından 25 kız, 25 erkek olmak üzere toplam 50 sporcu katılmıştır. Aynı yaş grubundan ve yine İstanbul Bölgesi okullarından Kaptan Hasan Paşa İlköğretim Okulu' ndan 25 kız, 25 erkek olmak üzere hiç spor yapmamış toplam 50 öğrenci katılmıştır. Her ölçümde grupların uzunluk, genişlik, çevre, derialtı yağ kalınlıkları ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen verilerden cormique indeks, biakromial indeks, göğüs çevre indeksi, body mass indeks, kas kütle alanı, yağsız vücut ağırlığı, yağ ağırlığı, yuhazs % yağ, Thenk-Tipton % yağ, Lange % yağ, Durning Womersley % yağ değerleri ile somatotipleri belirlenmiştir. Tüm parametrelerde p<0,005 düzeyinde gruplar arası ilişkiler incelemiştir. Çalışmamızda yüzücü grubunun boy ortalamaları her iki cinsiyette de okul grubu ortalamalarından yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda yüzücü grubunun kilo ortalamaları her iki cinsiyette de okul grubu ortalamalarından daha düşük bulunmuştur. Her iki cinsiyette de yüzücü grubu kulaç uzunluk ortalama değerleri okul grubu ortalamalarına göre yüksek çıkmıştır. Her iki cinsiyette de yüzücü grubu oturma yüksekliği ortalama değerleri okul grubu ortalamalarına göre yüksek çıkmıştır. Yapılan 5 çap ölçümünde, omuz genişlikleri ortalama değerlerine bakıldığında her iki cinsiyette de yüzücü grubunun ortalama değerleri okul grubu ortalama değerlerine göre yüksek olduğu görülmüştür. Çalışmamızda gruplara yapılan 13 çevre ölçümünde el ve ayak bileği çevre ölçümleri her iki cinsiyet ve grupta benzer sonuçlar vermiştir. Diğer tüm çevre ölçüm değerlerinde yüzücü grubu ortalamaları, okul grubu ortalamalarına göre yüksek bulunmuştur. Göğüs çevre indeksi, kas kütle alanı değerleri her iki cinsiyette de yüzücü grubu ortalama değerleri, okul grubu ortalama değerlerine göre yüksek bulunmuştur. Okul grubu body Mass indeks değerleri her iki grup ve cinsiyette de yüzücü grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Hesaplanan dört tip yüzde yağ değerinde de her iki cinsiyette, okul grubu yüzücü grubuna göre daha büyük değerlere sahip olarak çıkmıştır. 2.SUMMARY THE EFFECTS OF SWIMMING SPORT, ONE OF THE MAIN SPORTS BRANCHES TO PHYSİCAL FITTIGNESS OF CHILDREN IN ELEMENTARY EDUCATION PERIOD The aim of the research is to compare physical abilities of two groups with some defined parameters, one group at the age 10 attending swimming sports, the other same age doing no sports. In our study 25 girls and 25 boys at the age of 10, totally 50 sportsman from 2 clubs of Istanbul, GS Sports Club and FB Sports Club Swimmers Department, have participated. At the same time, 50 students; 25 girls and 25 boys, whohave done no sports, from Kaptan Hasan Paşa Elementary School in Istanbul, at the age 10, have participated ,too. In each measurement lenght,width,circumference and underskin fat tissue thickness are done. From the obtained datas, cormique index, biacromial index, chest perimeter index, body mass index, mucle mass index, body lean fat, fat weight and Yuhazs %fat, Thenk-tipton %fat, Lange% fat, Durning Womersley % fat values and somototypes has been determined. In all parameters at p>0,005 level relationships between groups are searched. In our workout, swimmers group height averages, in each gerder, are found higher than school group. Swimmers group weight mean averages, in each gender, are found less than school group. In both gerder, swimmers group stroke length mean averages are found higher than school group. Additionally in both gender values of height means are found short. In both gerder,swimmers group sitting height average mean is found higher than school group. In all width measurements done ,when shoulder width mean values are compared , in both gender, swimmers group mean values are found higher than school group. In the assessments done,13 circumference measurements from wrists and ankles, in both gerder, have the same type of values. Additionally, all other circumference are found higher in swimmers group than the other. Chest perimeter index,mucle mass index ; in both gerder; are higher in swimmers group. School group's body mass index values ,in both gerder, are found higher. In 4 type of fat values calculated, in both gerder, school group is higher compared to swimmers group
Keywords: Spor; Yüzme