The role of institutions and governance in international trade - Babacan, Mehmet (My University, 2011)
Uluslararası Ticaret, Kurumlar ve Yönetişim ÖZET KURUMLARIN VE YÖNETİŞİMİN ULUSLARARASI TİCARET İÇİNDEKİ ROLÜ Bu çalışmada kurumlar ve yönetişim unsurlarının genelde uluslararası ticaret; özelde ise ikili ticaret hacmi üzerindeki etkisi tarihi bir perspektiften hareketle anlamlandırılmaya ve cari uygulamalı örneklerle ortaya konmaya çalışılmıştır. Kurumlar ve uluslararası ticaret arasındaki karşılıklı geçişler ve tamamlayıcı öğelerin kısaca vurgulanmasından sonra her iki literatürün kesişme noktaları literatürden örneklerle belirtilmiştir. Elinizdeki eserin esas konusu ise çok uluslu ve mukayeseli bir ampirik çalışma sayesinde hangi kurumlar ve onların ürettiği yönetişim unsurlarının ikili ticaret hacmi üzerinde –daha etkili olduğunun cevabının bulunmasıdır. Bu bölümde kullanılan göstergeler ve diğer etkenler (ekonomik, coğrafi vb.) arasındaki ilişkiler ve nihayet ikili ticaret hacmine etkileri çeşitli istatistik ve ekonometrik araçlar yoluyla ortaya konmuştur. Sonuç olarak, 9 farklı yönetişim unsurunu barındıran global yönetişim değişkeni ve bunun alt kümesi olan bürokratik kalite, yolsuzluk ve hukuk düzeninin varlığı gibi unsurlar bir yandan temel bir kategori olarak yönetsel ya da yönetişim kalitesinin belirleyicisiyken; öte yandan ikili ticaret hacmine etkileri bakımından diğer yönetişim unsurlarından ve coğrafi etkenlerden daha baskın görünmektedir. Bir bütün halinde bakıldığında sonuçlar yer yer çelişkili ve literatürdeki varsayımlara karşı önermeler yapmaktadır. Coğrafya ve kurumların etkileşimininin dış ticaret oranına etkilerinin incelendiği bu çalışmada değişkenlere dair pek az genelleme yapılabileceği sonucunu elde etmemizin yanısıra politika yapımını da ilgilendirir çıkarımlar mümkün görünmektedir. Yönetişim unsurlarının uluslararası ticarete etkisi bakımından ortaya çıkan sonuç ise yönetişimin teker teker değil; pek çok unsurun bir bileşkesi şeklinde anlaşılabilecek bir fenomen olduğudur.
Keywords: Uluslararası Ticaret