Türkiye ve AB arasında ticaret ve yakınsama - Çağlar, Gözde (My University, 2024)
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci uzun bir döneme sahiptir. Bu ilişkilerin temelinde olan Ankara Anlaşması çerçevesinde ekonomik gelişme, ticaretin genişlemesi ile farklılıkların giderilmesi amaçlanmıştır. Avrupa Birliği ve Türkiye önemli ticari ortaklardır. Avrupa Birliği ülkelerinden AB-15 olarak bilinen ülkeler ile Türkiye arasında en yoğun ticari ilişkiler söz konusudur. Çalışmada, ticari ilişkiler ve üyelik süreci incelenmiştir. Ayrıca, Türkiye’nin Birliğe üyelik sürecinde ticari ilişkilerin yanında yakınsamanın varlığı farklı testlerle araştırılmıştır. Bu tez çalışmasında, 1996-2022 döneminde Türkiye ile AB-15 ülkeleri arasında gelir ve dışa açıklık yakınsamasının varlığı mutlak, koşullu ve kulüp yakınsaması ile analiz edilmiştir.

Türkiye's membership process to the European Union has a long period. Within the framework of the Ankara Agreement, which is the basis of these relations, it is aimed to eliminate differences through economic development and expansion of trade. The European Union and Türkiye are important trading partners. The most intense commercial relations exist between Türkiye and the European Union countries known as EU-15. In the study, commercial relations and membership process were examined. In addition, the existence of convergence in addition to commercial relations in Türkiye's membership process to the Union has been investigated with different tests. In this thesis study, the existence of income and openness convergence between Türkiye and the EU-15 countries in the 1996-2022 period was analyzed with absolute, conditional and club convergence.
Trade and convergence among Türkiye and EU
Keywords: AB; Avrupa Birliği ülkeleri; Convergence; Dış ekonomik ilişkiler; EU; European Union countries; Foreign economic relations; Panel Data; Panel Veri Türkiye; Ticaret; Trade; Türkiye; Yakınsama