Yoğun bakım hemşirelerinin obez hastalara karşı tutumları ile bakım verme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi - ÇELİK, MELİKE (My University, 2023)
Amaç: Araştırmanın amacı yoğun bakım hemşirelerinin obez hastalara karşı tutumları ile bakım verme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikte olan bu çalışma Ekim 2022-Şubat 2023 tarihinde bir şehir hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde görev yapan 204 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler tanıtıcı bilgi formu, Obezite Önyargı Ölçeği ve Bakım Davranışları Ölçeği kullanılarak çevrimiçi anket (Google Forms) uygulaması ile toplandı. Veriler tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız gruplarda t-test, One Way Anova ve Pearson korelasyon ile analiz edildi. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 26,17±2,35 yıl olup, %95,1’i lisans mezunu idi. Yoğun bakım deneyim süresi 2,39±1,88 yıl idi. Hemşirelerin %81,9’u mesleğini severek yaptığını, %62,7’sinin obez hastaya bakım vermek istemediğini, %52,9’u obezite konusunda eğitim almadığını ve %94,1’i obez hastaya bakım verirken zorlandığını belirtti. Hemşirelerin Obezite Önyargı Ölçeği puan ortalaması 86,37±8,53 olup %38,2’sinin ön yargıya eğilimli, %59,8’inin ön yargılı olduğu saptandı. Obezite Önyargı Ölçeği toplam puanı ile yaş arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü bir ilişki bulundu (p= 0,045). Bakım Davranışları Ölçeği puan ortalaması 5,38±0,56 olup hemşirelerin bakım kalitesine ilişkin algılarının yüksek olduğu belirlendi. Araştırmada hemşirelerin Bakım Davranışları Ölçeği ile Obezite Önyargı Ölçeği arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p= 0,240). Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin tamamına yakınının obez hastalara karşı önyargılı ve önyargıya eğilimli olduğu, bakım kalitesine ilişkin algılarının ise yüksek olduğu bulundu. Obezite önyargı düzeylerinin bakım davranışları üzerine etkili olmadığı saptandı. Bu durum hemşirelerin obez hastalara karşı bakım davranışlarında ön yargılarından ziyade mesleki değerlerin etkili olduğunu düşündürmektedir

Aim: The aim of the study is to examine the relationship between the attitudes of intensive care nurses towards obese patients and caring behaviors. Material and Methods: This descriptive-relational study was conducted with 204 nurses working in intensive care units of a city hospital between October 2022 and February 2023. Data were collected using an online questionnaire using the introductory information form, the Obesity Prejudice Scale (OPS), and the Caring Behaviors Inventory (CBI). Results: The mean age of the nurses was 26.17±2.35 years, and 95.1% of them were undergraduates. The intensive care unit experience period was 2.39±1.88 years. 81.9% of the nurses stated that they enjoyed their profession, 62.7% of them did not want to care for obese patients, 52.9% of them did not receive education on obesity and 94.1% of them stated that they had difficulties while giving care to obese patients. The OPS mean score of the nurses was 86.37±8.53, 38.2%were found to be biased, and 59.8% were biased. A statistically significant negative correlation was found between OPS total score and age (p=0.045). The mean score of the CBI was 5.38±0.56, and it was determined that the nurses’ perceptions of the quality of care were high. In our study, a significant relationship was not found between CBI and OPS. Conclusion: It was found that almost all of the intensive care nurses were biased and prone to prejudice against obese patients, and their perceptions about the quality of care were high. It was determined that obesity bias levels were not effective on care behaviors. This suggests that professional values rather than prejudices are effective in the care behaviors of nurses toward obese patients
Investigation of the relationship between intensive care nurses’ attitudes towards obese patients and caring behaviors
Keywords: Bakım davranışları; Hemşire; Obezite; Ön yargı; Yoğun bakım; Caring behaviors; Intensive care; Nurse; Obesity; Prejudice