İpotekli konut finansman sistemi uygulamaları ve Türkiye için yapısal kırılmalı eşbütünleşme analizi - Çatalkaya, Furkan (My University, 2020)
Bu çalışmada, finans sektörü gelişmiş ülkelerde uzun zamandan beri başarılı örnekleri gösterilen uzun vadeli konut finansmanı sistemini ayrıntılarıyla incelemek ve hızla gelişmekte olan ülkemiz için uygulanabilirlik durumunu tespit etmektir. Türkiye’de yıllar itibariyle sürekli olarak önemi artan inşaat sektörünün ülkedeki gelişimi incelenip, ipotekli konut satışlarını etkileyen faktörlerin neler olduğu araştırılacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde sistemin genel özellikleri ve işleyişi incelenecektir. İkinci bölümde ABD’de meydana gelip tüm dünyayı etkisi altına alan mortgage krizi ve dünyada ipotekli konut finansman sisteminin uygulamalarına değinilecektir. Üçüncü bölümde Türkiye’de 2007 yılında yasalaşan ipotekli konut finansman sisteminin gelişimi ve etkileri incelenecektir. Son bölümde ipotekli konut satışlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik ekonometrik analiz yapılacaktır.

In this study, it is to examine in detail the long-term housing finance system, whose successful examples have been shown in developed countries for a long time, and to determine its applicability for our rapidly developing country.The development of construction industry, which is constantly increasing in importance during the years in Turkey, examined, and what factors affect mortgage sales will be investigated. In the first part of the study, the general features and functioning of the system will be examined. In the second part, the mortgage crisis that occurred in the USA and affected the whole world, and the applications of the mortgage financing system in the world will be mentioned. In the third part, development and effects of the mortgage finance system, which is enacted in 2007 in Turkey, will be discussed. In the last part, econometric analysis will be made to determine the factors affecting mortgage sales.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; housing finance; housing loans; İpotekli konut finansman sistemi; konut finansmanı; konut kredileri; menkul kıymetleştirme; Mortgage financing system; securitization; Turkey; Türkiye