Siyasal iletişim süreçlerinde lider imajı - Şaşmaz, Esra (My University, 2019)
Siyasal iletişim, toplumdaki her bireyin hayatında yer almaktadır. Bu kimi zaman bir köşe yazısı, kimi zaman siyasetçilerden dinlenen nutuklar, kimi zaman toplumdaki bir sorun, kimi zaman ise internette karşılaştığımız bir post olabilir. Siyaset, insanların bir arada düzenli bir şekilde yaşamalarını sağlar. Toplumu yönetmeye aday olan kişiler kitlelerin onayını ve meşruluğu kazanmak için çeşitli faaliyetlerde bulunur, bu faaliyetler bütününe siyasal iletişim denir. Toplumu yönetmek için aday olan isimler genellikle kitleler içinde sivrilen liderlerdir. Topluluklar kendilerini yönlendirecek liderlere ihtiyaç duyar. Liderler, insanları ortak bir amaç etrafından bir araya toplar, toplumları peşinden sürükler, devamlılığı sağlarlar. Günümüzde, liderler kitlelerin onayını almak zorundadır. Meşru bir lider olmanın yolu da seçimlerde oy alabilmektedir. Dünyanın küreselleşmesi, iletişim teknolojilerinin gelişmesi, kitlelerin tek tipleşmesi gibi sebepler siyasal iletişim yöntemlerinin değişmesine neden olmuştur. Televizyonun icadı siyasal iletişim kampanyalarına yeni bir soluk getirmiştir. Televizyon sayesinde eskiden ulaşılamayan liderler artık insanların evinin içine girmiş; ulaşılabilen, bizden biri algısı yaratılmıştır. II Kitlelerin onayını almak, rakiplerinden farklılaşmak isteyen liderlerin olumsuz yanları törpülenmiş, olumlu yanları parlatılmış, kimi zaman ise gerçekte sahip olunmayan özellikler imaj danışmanlarının aracılığıyla varmış gibi gösterilmiştir. Yaratılan imajların gerçek olup olmaması tartışmalara neden olmuş, eleştirilmiştir. Gerçek olmayan bir özellik, yetkinlik, açıklama vs bir şekilde liderin karşısına çıkma ve onu zor durumda bırakma ihtimali ise her zaman söz konusu olmuştur. Yaratılan imaj ile gerçek imaj örtüşmediği zaman toplum tepkisini seçim dönemlerinde sandığa yansıtmaktadır. Bu düşüncelerden hareketle, araştırmada 7 Haziran Genel Seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nin ilk kez yüzde 10 seçim barajını aşmasını sağlayan Selahattin Demirtaş'ın, 1 Kasım Genel Seçimlerinde partisinin ve kendisinin oy kaybetmesinin altında yatan sebebin Demirtaş'ın imajının olup olmadığı incelenmiştir. Kategorisel analiz yöntemi; Eleri Sampson, Yusuf Devran ve Özlem Çakır'ın belirlediği kişisel imaj öğelerinden yola çıkılarak uygulanmış ve Demirtaş'ın kişisel imajı incelenmiştir. İçerik analizi yöntemiyle de Demirtaş'ın imajı hakkında nesnel çıkarımlarda bulunulmuş, analiz edilmiştir. Ayrıca Demirtaş'ın imajını ve seçim sonuçlarını etkileyen siyasal tarih ve seçim atmosferi de anlatılmıştır.

Political communication takes place in the life of each and every individual of the society. Sometimes it could be a column or speeches of politicians, sometimes it could be a problem in the community or sometimes a post which we encounter in the internet. Politics let people live together in an order. The people who are willing to be a candidate to rule the society engage in various activities to get the consent and approval of the masses. These entire activities are called political communication. The people who are willing to be a candidate to rule the society are generally the leaders who became distinguished in the masses. Communities need leaders to guide them. Leaders gather people around a common purpose, lead masses and ensure the continuity. In our day, leaders have to receive the approval of the masses. To be a legitimate leader, you should take the votes in the elections. The methods of political communication has been changed because of the reasons like globalization of the world, development of communication technologies and standardization of the masses. The invention of television had brought a new dimension to political communication campaigns. By means of television, the leaders who were IV hard to reach in the past had entered inside the houses of people and created the sense that they became someone familiar who are easy to reach. The leaders who wants to receive the approval of the masses and differentiate from their rivals had hidden their negative sides, shined their positive sides and even sometimes the features that they don’t have in reality had been falsely represented by the advises from their image makers. The authenticity of newly created images had caused discussions and oftenly criticised. It was always possible to leave the leader in a very difficult situation if the false feature, talent or statement had been accidently revealed. When the created image is not the same with the reality, the community may react negatively in the elections. From this viewpoint, in this study we discussed whether or not the image of Selahattin Demirtas which led his Peoples’ Democratic Party (HDP) to pass the 10 percent electoral threshold in June 7th General Elections, had caused his party and himself to lose votes in November 1st General Elections. The categorical analysis method had been applied on the basis of personal image elements determined by Eleri Sampson, Yusuf Devran and Ozlem Cakir and the personal image of Demirtas has been analyzed. Objective implications has been found and analyzed about the image of Demirtas with the content analysis method. Besides, the political history and election atmosphere which had affected the image of Demirtas and the results of the elections has been explained.
Keywords: Communication in politics; Image; İletişim, politikada; İmaj; Leadership; Liderlik; Political Image; Selahattin Demirtas; Selahattin Demirtaş Political Communication; Siyasal İletişim; Siyasal İmaj