Elektrik enerjisi üretiminde, rüzgâr ile nükleer enerji kaynaklarının maliyet yönünden karşılaştırılması - Gürbüz, Özgür (My University, 2010)
kleer enerji, Rüzgâr enerjisi, Dışsal maliyet, Toplumsal pazarlama, Yeşil pazarlama ÖZET ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİMİNDE RÜZGÂR İLE NÜKLEER ENERJİ KAYNAKLARININ MALİYET YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI Enerji, son yıllarda işletmeler için en önemli girdilerden, son kullanıcılar içinse en önemli tüketim maddelerinden biri haline gelmiştir. Sanayileşen ülkelerin artması enerji kaynaklarına talebi arttırmış, küresel iklim değişikliği gibi büyük çevre sorunları ise bu kaynakların kullanımı konusunda yeni kıstaslar getirmiş, belirleyici olmuştur. Kullanılan enerji kaynağının dışa bağımlı olmaması, çevreci ve ucuz olması giderek daha çok talep edilmeye başlamış, yenilenebilir enerji kaynakları daha fazla ön plana çıkmıştır. Fosil yakıtlara daha eleştirel yaklaşıldığı günümüzde, diğer seçenekler arasında yer alan ve konvansiyonel elektrik üretimi yapabilen iki kaynak sıklıkla karşı karşıya gelmektedir; yenilenebilir bir enerji kaynağı olan rüzgâr ve sınırlı enerji kaynakları arasında tanımlanan ancak büyük miktarlarda üretim yapabilen nükleer enerji. Tüketicilerin giderek bilinçlenmesi ve çevreci (yeşil) ürün talep etmesi enerji sektörünü de etkisi altına almış ve “yeşil enerji” kavramını ortaya çıkarmıştır. Serbest elektrik piyasalarında tüketiciler elektrik enerjisinin hangi kaynaklardan üretildiğini sorgular ve tedarikçisini seçer hale gelmiştir. Dışsal maliyetlerin hesaplanmaya başladığı bu pazarlarda, toplumsal ve yeşil pazarlama teknikleri kullanılarak tüketicilere elektrik enerjisi satışı yapılmıştır. Modern pazarlama çabalarının ardında ise artık daha detaylı maliyet analizleri yatmaktadır. Bu çalışma kapsamında geleneksel maliyet kalemlerinin karşılaştırılmasının dışına çıkarak, rüzgâr ve nükleer enerji için toplumsal algıları ve dışsal maliyet kavramını da içine alan bir karşılaştırma yapılması amaçlanmıştır. Nuclear energy, Wind energy, Social cost, Societal marketing, Green marketing

THE COST COMPARISON OF WIND AND NUCLEAR ENERGY IN ELECTRICITY GENERATION Energy has become one of the most important input for enterprises and consumption unit for the end users. Increase in the number of developed countries also increased the demand for energy sources. Big environmental problems such as global climate change set new criterias of how to use these sources, and became a determining factor. Independent, cheap and environmental friendly energy sources are on high demand, hence renewable energy looms large. While fossil fuels are approached with much more criticism, two other conventional energy sources often compared to each other; wind energy as one of the main renewable energy source and nuclear energy which can generate vast amount of electricity although it is arranged in group of definite energy sources. Strong environmental consciousness of the consumers and their demand of green products has influenced the energy sector and created a concept of “green energy”. In liberal electricity markets, consumers questioned the source of generated electricity and select the supplier according to their findings. External costs have been calculated in these markets and electricity has sold by using the techniques of societal and green marketing. Detailed cost analysis lie behind the effort of today's modern marketing. In this work, apart from the examination of the traditional cost items; wind and nuclear energy have been compared in a different way which tried to include, externalities and the social perception to the comparison.
Keywords: Nükleer Enerji; Yeşil Pazarlama