Promethee sıralama yöntemi ile portföy oluşturma ve Borsa İstanbul’da 2010-2015 yılları arasında bir uygulama - Sarısoy, Sezen Nihan (My University, 2019)
Yatırım ile ilgili kararlar verilirken kişiler hem kendi tecrübelerini yansıtacakları hem de bilimsel gerçekleri kullanabilecekleri yöntemler ararlar. Kullanılacak yöntemin kolaylığı ve hızlı sonuç vermesi yöntemde aradıkları ilk şart olmaktadır. Tecrübelerini yansıtabildikleri ve bilimsel bir yöntem olan Promethee sıralama yöntemi çoğu yatırımcı için uygun bir yöntemdir. Bu çalışmada portföy oluştururken tercih edilecek olan hisse senetlerinin seçiminde çok kriterli karar verme tekniği olan Promethee kullanılması amaçlanmıştır. Yöntem seçilirken Promethee’nin finansal kararların alınmasında kullanılabilirliği ve yöntemin uygulanmasının kolaylığı göz önünde bulundurulmuştur. Uygulamaya 2016 yılının ilk iki çeyreğinde BIST-100 endeksinde yer alan şirketler dahil edilmiş ve 2010-2015 yılları arasındaki verileri incelenmiştir. İşlem miktarı, işlem hacmi ve volatilite kriterleri açısından portföye dahil edilmesi gereken hisse senetleri tespit edilmiş, Promethee sıralama yönteminin portföy oluşturmada yararlı bir araç olduğu belirtilmiştir.

Investors seek methods in which they can reflect their own experiences and use scientific realities in decision making process. Two of the most important conditions of method choice are convenience and quick result. Promethee ranking method is suitable for the most investors. This study aims to use Promethee, the multi criteria decision making method, for selecting share stocks by creating portfolio. Promethee is easy to use in decision making process and easy to apply. These features are considered by preferring this method. Companies in first two quarter of 2016 BIST-100 Index are involved to the application and share stocks between the years of 2010-2015 are analyzed. Share stocks are located according to such criteria as trade quantity, volatility, traded value and it is stated that Promethee ranking method is useful by creating portfolio.
Keywords: Creating Portfolio; Financial Decision; Finansal Karar Promethee; Portföy Oluşturma; Promethee