Uluslararası finansal piyasaların gelişmekte olan ülkelere ve Türkiye’ye etkisi - Uluçay, Korkmaz (My University, 2008)
Küreselleşmenin en çok görüldüğü alan finans piyasalarıdır. “Uluslararası Finansal Piyasalar” gün geçtikçe genişlemekte ve daha etkin hale gelmektedir. Teknolojik yeniliklerin sayesinde bu piyasalarda pek çok yeni ürün işlem görmeye başlamış ve sınır ötesi faaliyetler artış göstermiştir. Türkiye’nin de içinde olduğu “Gelişmekte Olan Ülkeler”, ihtiyaç duydukları fonları temin etmek için uluslararası piyasalara gün geçtikçe daha çok başvururken, sermayenin de ülkeler arasında dolaşması büyük bir hız kazanmıştır. Burada GOÜ’ler açısından entegrasyon büyük önem kazanmıştır. Ekonomik dengeleri bir türlü sağlıklı yapıya kavuşamamış Türkiye ve benzeri ülkeler, ülke kalkınmasında yabancı sermayenin nimetlerinden yararlanmak isterken, tam tersi bir durumla karşılaşabilirler. Nitekim, özellikle 1990’lı yıllarda yaşanan krizler, GOÜ’lerin ekonomilerinde mühim tahribatlara neden olmuştur. Üstelik dünyanın çok uzak bir köşesinde yaşanan bir kriz, sadece o ülkenin sorunu olarak kalmamakta, diğer ülkelere de yayılabilmektedir. Bu krizlerin oluşumu hazırlayan faktörlerin incelenmesi, bir daha aynı durumlarla karşılaşmamak için önemlidir. Türkiye’nin tüm bu piyasalardan ve finansal durumdan etkilenmesi kaçınılmazdır. Türkiye, özellikle 1980’den sonra bir dönüşüm sürecine girmiş ve dünya ekonomisine entegrasyon açısından önemli adımlar atmıştır. Ancak yaşadığı ekonomik krizler, bu süreçte karşılaştığı en önemli zorluklardan sayılabilir. Bu açıdan, Türkiye, ülkeye gelen yabancı sermayenin özelliklerini incelemeli, “sıcak para”nın makro ekonomik performansına etkilerini iyi ölçmeli ve olumsuz durumlardan kendini koruyabilmek için gereken tedbirleri almalıdır. Türkiye, özellikle cari açıkları finanse etmek için sıcak paraya ihtiyaç duymasının oluşturduğu kısır döngüden, makro ekonomik dengelerini düzelterek bir an önce kurtulmalıdır. nans, Piyasa, Fon, GOÜ, Kriz, Liberalizasyon, Kürselleşme

Under the effect of globalization, “International Markets” keep on growing. Thanks to the technological innovations, new financial products are seen in those markets and the transactions are done across the borders. “Developing Countries”, including Turkey, are obtaining the funds they need from these “International Markets” and this speeds up the capital movements between the countries. The Integration of International Capital Markets plays an important role especially for Developing Countries. Of course, the countries with economic imbalances can face the opposite situation while they aim to profit from the foreign capital. The financial crises of 1990’s have such effects on their economies. In addition, the crises in a country can affect another one in the world. For this reason, the factors preparing those crises should be examined properly. It is not possible for Turkey to avoid from international financial activities. Turkey had a big transformation about the integration of world economy especially after 1980’s. But the crises were hard times for the country. Therefore, Turkey has to examine the foreign capital and the effects of “Hot Money” on its macro-economic performances. In order to keep away from crises, Turkey needs to take the necessary measures. Considering the economic imbalances Turkey has to keep itself from the “Vicious Circle” of using “Hot Money”. Key Words: Finance, Financial Market, Fund, Financial Crisis, Financial Liberalization, Globalisation.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık, Uluslararası; Uluslararası finansman