İşci sendikaları ve insan kaynakları yönetiminin algılanışı: Farklılık ve benzeşme üzerine bir alan araştırması - Atahan, Aslıhan (My University, 2010)
İşçi sendikaları ve İnsan Kaynakları Yönetimi kavramlarının nasıl algılandıklarını ortaya çıkarmayı amaçlayan bu araştırmada, örnek olay (durum) çalışması çoklu deseni uygulanmış ve derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Seçilen örneklemden toplanan veriler çerçevesinde yapılan analizler işçi sendikalarının, toplumsal açıdan çok ciddi bir algılanma problemi olduğuna işaret etmiştir. İnsan kaynakları yönetimine ilişkin, örneklemin geneline yayılmış pozitif bir algı tespit edilmiş ancak bunun içeriği her bir örnek olayda öznelleşebilmiştir. Sendikacılık hareketi önemli mücadeleler sonucu, belirli başarılar elde etmiş olsa da; bu araştırmanın sonucunun da işaret ettiği gibi, mevcut yolda devam etdilmesi kendi varlıklarını tehdit eder bir ortam yaratmaktadır. “Miting sendikacılığı”nın sonu çoktan gelmiştir. İdeal amacına hizmet edebilecek bir sendikal örgütlenmenin oluşturulabilmesi için uzun vadeli öngörülerden yola çıkabilecek, hem ulusal hem de uluslar arası düzeyde stratejiler belirleyebilecek yeni sendikacılara ve liderlere ihtiyaç vardır. İşçi sendikaları, başta yeni düzenin koşullarını dikkate alarak, gerek biliminsanlarından ve bu çalışma gibi birçok üründen, gerekse halkın gündelik ve bireysel pratiklerinden oluşturacakları bütünsel bir akışla etkinliklerini arttırabilirler.

In this study which aims to uncover perceptions of labor unions and human resources management, case study research in multiple case studies design and in-depth interview technique were used. Data collected from the selected sample, the analysis in the context of trade unions, social image as a serious perception problem was pointed out. Relating to human resources management, a positive perception of the sample-wide have been identified, but in this case the contents of each subjective. Significant challenges as a result of the movement unionism, had particular success, though, this research also pointed to the result; as if they continue as today they’ll be a threat of their own existence. End of rally unionism has already come. For to organize a labor union that can serve to its ideal main aim, trade unionists and leaders focused to create strategies built on long-term predictions and both national and international levels are needed. Labor unions can be increase their effectiveness by considering the conditions of the new system firstly, developed a flow by both scientists and studies as this one, and also daily and civil practices of public life.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; İnsan Kaynakları Yönetimi; Sendikalar