Cerrahi hasta eğitiminde kullanılan güncel yöntemler: Hastalık merkezli değil, hasta merkezli eğitim - Yıldız, Tülin (My University, 2015)
Cerrahi, hastada önemli fiziksel ve psikolojik stres yaratması nedeniyle korku, endişe, anksiyete ve depresyona neden olmaktadır. Hasta cerrahi girişimi kabul ettiği anda bilinmeyen korkusu yaşamaya başlar. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında hasta yoğun bir anksiyeteye sahiptir. Bu durum hastanın kendisini savunmasız hissetmesine neden olur. Hasta eğitimi, bakım kalitesini artırmak ve hastayı rahatlatmak için anahtar bir rol oynamakta ve profesyonel hemşirelik rollerinden birini oluşturmaktadır. Bu makalede literatüre katkı sağlamak amacıyla, cerrahi hasta eğitiminde kullanılan güncel yöntemler ve kullanılan eğitim yöntemlerinin önemine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.
Keywords: Cerrahi, hasta eğitimi, cerrahi hemşireliği