Gunt RT 522 akış eğitim setinin MATLAB ile gerçek zamanlı (real-time) kontrolü - Yaşar, Özcan (My University, 2004)
Matlab mühendislik paket kullanılarak proses kontrolü gerçek zamanlı (real-time) olarak gerçekleşmektedir. Matlab programında yer alan Simulink blokları ile gerçek sistemler ve endüstriyel prosesler üzerinde kolay ve hızlı bir şekilde kontrol çalışmaları yapılmaktadır. Bir proses için bilgisayar ortamında yapılan kontrol çalışmaları normalde uzun zaman alır ve maddi yükü fazladır. Her proses ve kontrol algoritması için ayrı ayrı program kodu yazmak, programlama dillerine iyi hakim olmayı gerektirir. Oysaki Matlab programının hazır fonksiyonları birleştirilerek sisteme en uygun kontrol tasarlanmakta ve en hızlı en ekonomik çözümler üretilmektedir. Matlab ile gerçek zamanlı(real-time) kontrol için, Matlab programında Simulink blokları ile devre tasarlanır. Tasarlanan devre, Real Time Workshop Windows Target ile C++ kaynak koduna çevirilir ve bilgisayar ortamında gerçek zamanda çalışır. Simulink ortamında değiştirilen blok parametreleri, eş zamanlı olarak gerçek sistemde de değişmektedir. Bu özelliği sayesinde çok kısa zamanda pratik kontrol algoritmaları üretilir ve sistem üzerinde test edilir. Bu çalışmada, Gunt-RT-522 sıvı akış deney seti üzerinde gerçek zamanda kontrol için, Matlab, Windows Target modeli kullanılmıştır. Matlab Simulink ile gerçek zamanda kontrol deneyleri için klasik kontrol algoritmalarından üç konumlu kontrolör ve akıllı kontrol algoritmalarından bulanık kontrolör tasarlanmıştır. Deneylerde bozucu etki uygulanmış ve tasarlanan kontrolörün bu bozuculara karşı cevabı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, eğitim alanında ve endüstri de çok az maliyetle ve kısa zamanda, gerçek zamanlı çalışan kontrol uygulamaları Matlab ile gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca tasarlanan yeni ve etkili kontrol algoritmalarıda gerçek sistemler üzerinde kullanılmakta ve bir proses için en uygun kontrol algoritması ve parametreleride rahat bir şekilde test edilmektedir. Gerçek-zamanlı kontrol(real-time), Matlab, Real Time Workshop, Windows Target, Simulink, Debi, Bulanık kontrolör, Üç konumlu kontrolör Haziran, 2004 Özcan YA Process control can be formed in real-time by using Matlab. With advantage of Simulink blocks included in the Matlab, controlling the real systems and industrial process' becomes much easier and faster. Usually, control of a process on computer takes a lot of time and brings heavy costs. In order to write program code for each seperate process and control algorithms, it requires the person to be sufficient well enough for every program language. Whereas using by uniting the pre-prepared functions of Matlab, optimum control for the system in designed and come up with fastest and the most economical solutions. For real-time control on Matlab, circuits are designed with Simulink blocks of Matlab. The designed circuit is converted into C++ source code via Real-Time Workshop Windows Target and works in the real-time on computer environment. The block parameters that are modified in Simulink are also modified in the real system in simultaneous time. Using this feature it produces practical control algorithms in a very short time and tested on the system. In this study, Matlab Windows Target model was used in order to form control in real-time on Gunt RT-522 liquid flow experiment set. Three step controllers from classical control algorithms and fuzzy controllers from smart control algorithms were designed with Matlab Simulink for the purpose of real-time control experiments.During the experiments load disturbances were applied and observed that the designed controller has been responding to these load disturbances. As a result, real-time working control applications can be produced both for industries and education with Matlab in a short time and providing a cost improvement. Besides, the new designed and effective control algortihms are applied to real systems and the most suitable control algorithm and parameters for a process can be tested easily. Real-Time Control, Matlab, Real Time Workshop, Windows Target, Simulink, Flow, Fuzzy Logic Controller, Three Step Controller June, 2004
Keywords: MATLAB