AGOP KÖÇEOĞLU: BİR ERMENİ SARRAFIN TEREKESİNDEN OKUNANLAR VE OKUNAMAYANLAR - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışma bir esnaf grubu olarak sarraflar, sarrafların girdikleri parasalilişkiler ve prosedürlerden ziyade, 19. yüzyılda Osmanlı sultanlarına, validesultanlara, hanedan ve saray mensuplarına borç vermiş, onların yaşamstandartlarını sürdürmeleri için gerekli lüks malları temin etmiş ve aynızamanda Osmanlı Devleti’nin ilk bankalarından birinin kurucuları arasındayer almış bir Galata bankeri olan Agop Köçeoğlu’nun terekesinden hareketlesarraflara ve sarraflığın oluşturduğu iktisadi ilişki ağlarına bakmayıamaçlamaktadır. Makalenin bir başka amacı da 19. yüzyıl Osmanlı para vefinans dünyasında hatırı sayılan bir sarrafın terekesinin, sarrafın sahipolduğu serveti yansıtıp yansıtmadığını tartışmaktır. Tereke kayıtlarıOsmanlı sosyal ve iktisadi hayatı hakkında çok değerli veriler içermektedir.Yüzyıllar önce yaşamış insanların sahip olduğu eşyaların bilgisine ulaşmakbilhassa maddi kültür ve tüketim konularına ilgi duyan araştırmacıyıheyecanlandırmaya yetiyor. Ancak bunlarla yetinmeyen iktisat tarihçilerinintereke defterlerinden bir diğer beklentisi, ölen kişinin gelir düzeyi ve servetihakkında fikir sahibi olmak. Tam da bu noktada elimizdeki sarraf terekesigerçek serveti yansıtabilme kabiliyeti açısından ele alınmış, terekenin bizesunduğu parasal büyüklük ile sarrafın içinde bulunduğu ilişkiler ağınınparasal büyüklüğü karşılaştırılmaya çalışılmıştır.

This article is a work on the sarraf institution and the economic relationships generated by sarrafs through estate registers. We will focus on the estate records of an Ottoman sarraf, Agop Köçeoğlu, who was a traditional sarraf with his credit-debt relations with Ottoman dynasty members. He also provided luxury goods to the dynasty to sustain their high living standards. On the other hand, he was one of the important entrepreneurs of the Ottoman modern banking system. Estate registers include essential data about the social and economic life of the Ottoman society. Obtaining information about the goods and properties of the people, who lived hundreds of years ago, is exciting for the researchers interested in material culture and consumption. But for economic historians estate registers are also crucial hints related to the level of accumulation of wealth in history. This article tries to analyze the estate records of Agop Köçeoğlu from this point of view. Are the estate records able to reflect the wealth of a decedent? In this example, we tried to compare the monetary size of the estate of Köçeoğlu with the monetary size of his credits and debts.
AGOP KÖÇEOĞLU: WHAT CAN WE LEARN FROM AN ESTATE RECORD OF AN OTTOMAN SARRAF
Keywords: Tarih