Türkiye’de bebek besini pazarında ilgili firmaların gerçekleştirdikleri tutundurma faaliyetlerinden kişisel satış ve satış geliştirme çabalarının pediatristlerin infant formula tertcihi üzerindeki etkisi - Köprülü, Ali (My University, 1999)
Türkiye'nin 64.000.000 nüfusu, %15 yıllık nüfus artışı ve hızla gelişen sosyal, kültürel, ekonomik, sağlık göstergeleri yanında 1995-1998 yılları arasında kutu bazında %30 artan infant formula (bebek besini) tüketimi bu pazarda gelecek için ciddi potansiyel oluşturmaktadır. Pazar kullanıcı-satıcı-müşteri-alıcı ve referans grup ilişkileri açısından son derece ilginçtir. Yukarıdaki konular ve ayrıca insan sağlığına direkt etkili bu konuda hiç çalışma yapılmamış olması sebebiyle; Tutundurma Faaliyetlerinden Kişisel Satış ve Satış Geliştirme Çabalarının pediatristlerin infant formula tercihi üzerine etkisi konusu ele alınmış ve bu etkilerin derecelendirmesi yapılmıştır. Tezimizdeki bu Tüketici Araştırmasında keşifsel model kullanılmıştır. Tezimizde 441 pediatriste yüzyüze anket yöntemi kullanılmıştır. Bu rakam yaklaşık 4.500 pediatristin %10'u oluşturmaktadır. Bu çalışma sonuçlarından, Türkiye'de infant formula pazarlaması yapan firmalar ile beraber aynı dağıtım kanalını kullanan ilaç pazarlaması yapan firmalarda yararlanabilirler.
Keywords: Genel yönetim; Üretim Yönetimi