Müzelerin sanat eğitimi açısından kullanılmasına ilişkin öğretim elemanlarının görüşleri - Pirdal, Kamer (My University, 2011)
Ülkelerin gelişmek için gereksinim duyduğu eğitim seviyesi yüksek insanlar; iyi tasarlanmış, sürekli yeniliğe açık olan çağdaş eğitim programlarıyla yetişirler. Çağdaş eğitim kapsamında sanat eğitiminin yeri ise vazgeçilmezdir. Ancak ciddi bir sanat eğitimiyle çağdaş insan yetiştirebilir. Bu yüzden sanat eğitiminin gerekliliği yadsınamaz. Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- İş Öğretmenliği lamda önemli bir yere sahiptir. Amacı sanatı, sanatın geçmişini, sanatın işlevini, sanatın tarihselliğini, sanatın güncelliğini, kavramlarını tartışmak ve öğrencilerin, sanat yetilerini, düşünsel bakış açılarını ve el becerilerini geliştirmek, sosyal, kültürel etkinliklere katılmalarını sağlamak, alanında donanımlı, sanatçı kişiliği gelişmiş, çağdaş birer öğretmen adayı olarak mezun olmalarını sağlamaktır. Günümüzde müzeler yaparak, yaşayarak öğrenme yoluyla kalıcılığı sağlarlar. Ayrıca toplumun bilimsel ve kültürel geçmişini yansıtan, geleceğini biçimleyecek öğeleri araştırıp, toplayan, belgeleyen, bu yolla bireyde mantık, yaratıcılık, hayal gücü ve beğeni duygusunun oluşmasında katkıda bulunan başlıca kurumlardır. İdeal bir sanat eğitimi çalışmalarına ilköğretimden başlanır. Geliştirilen programların derslere göre hazırlandığı dikkate alınacak olunursa Yüksek öğretim ve ilköğretimde oluşabilecek problemler birbirlerini direkt etkileyecektir. Bu bakımdan eğitim fakülteleriyle ilköğretim programları arasında amaçlar bütünlüğü sağlanması önemlidir. Sanat eğitiminin sağlam bir zemine oturtulamaması sanat eğitiminin başlangıç noktası olan müzecilik uygulamalarına da ters düşecektir. Bu nedenlerle müze eğitiminin, sanat eğitimini açısından kullanılmasına ilişkin görüşlerin ve davranışların belirlenip, müzelerin, sanat eğitimi açısından kullanılmasının mevcut durumunun bilinmesi gerekliliği doğmuş ve öğretim elemanlarının görüşlerine başvurulmuştur.Araştırma da; betimsel nitelik taşıyan tarama modeli kullanılmıştır. Evrenini Türkiye’deki Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim- İş Eğitimi retim Elemanları (Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent, Öğretim Görevlisi, Araştırma Görevlisi, Okutman ve Uzman) oluşturmuştur ve öğretim elemanlarıyla sınırlandırılmıştır. Örneklem seçiminde, ulaşılmasının zor olması bakımından, ulaşılabilenden örneklem yoluna gidilmiştir. Araştırma 23 üniversiteye uygulanmış sonucunda 139 veri elde edilmiştir. Sanat Eğitimi, Müze Eğitimi, Müzeler, Öğretim Elemanı Görüşleri

INSTRUCTORS’ OPINIONS ABOUT USING MUSEUMS AS A PART OF ART EDUCATION Highly educated people who are required in the developmental process of a country can be trained in well-designed, innovative and modern education programs. The concept of art education is indispensable with the scope of modern education. Modern man can only be educated with a serious art training. Therefore, the necessity of art education is undeniable. In this respect, the Departments of Fine Arts Education at Education Faculties have an essential place. .The aim of these departments is to discuss the art itself and its history, function, actuality, historicity, concept and improve their students’ art and craft skills, their intellectual perspectives and to enable them to join cultural activities and to educate modern prospective teachers who are competent in their field, and have an artistic personality. In today’s world, museums provide permanent learning environments by enabling students to learn by doing and experience. Furthermore, museums are primary education institutions which contribute to the formation of logic, creativity, vision and admiration in individuals by investigating, collecting and documenting the objects reflecting scientific and cultural background of the society.The ideal art education starts at the primary school. Considering the developed programs are designed in line with the courses, the problems which may occur at the primary school level and at the tertiary level can affect each other directly. Therefore, it is vital to ensure the integrity of objectives between the education faculties and primary school programs. Once the art education is not well-grounded, it could also be contrary to museum practices which are the starting point of art education. Due to these reasons, there is a need to designate the views and behaviors about museum education regarding its usage in art teaching and to learn the current situation of the museum education in art education, therefore; the views of the university staff in related fields are investigated. In the study, the descriptive survey model is employed. The target population of the study consists of educational stuff ( Professors, Associative Professors, Assistant Associative Professors, Lecturers, Research Assistants, Instructors and Experts) working at the Departments of Fine Arts Education and Crafts Teaching at Education Faculties and then it is limited to lecturers. Key Words: Art Education, Museum Education, Museums, and The views of Lecturers
Keywords: Görsel Sanatlar_Müzeler; Müzecilik; Sanat Eğitimi