Müzik öğretmenliği gitar öğrencileri için geliştirilen akran öğretimi programının etkililiğinin sınanması - Can, Ümit Kubilay (My University, 2009)
MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ GİTAR ÖĞRENCİLERİ İÇİN GELİŞTİRİLEN AKRAN ÖĞRETİMİ PROGRAMININ ETKİLİLİĞİNİN SINANMASI Bu araştırmada, müzik öğretmenliği bireysel çalgı eğitimi gitar öğrencileri için geliştirilen akran öğretimi programının etkililiğinin sınanması amaçlanmıştır. Oluşturulan programla müzik öğretmenliği gitar öğrencilerinin bilişsel, duyuşsal ve devinişsel alanlarda gelişip gelişmediği belirlenmiştir. Araştırmada deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırma desenini ise ön test-son test kontrol gruplu model oluşturmaktadır. Marmara Üniversitesi AEF Müzik Eğitimi Anabilim Dalında 2007-2008 öğretim yılında öğrenim gören 1-3 sınıf gitar öğrencileri araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada deney (n= 5) ve kontrol (n= 5) gruplarının oluşturulmasında 2. ve 3. sınıf gitar öğrencileri kullanılmıştır. Bu gruplar yanında deney grubunun her bir deneği bireysel olarak ders verebilmesi için 1. sınıf gitar öğrencileri (n= 5) ile eşlendirilmiştir. Akran öğretimi yönteminin uygulandığı grup deney, klasik yöntemlerle öğrenen grup ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanılmasında dört ölçme aracı kullanılmıştır. Bunlar bilişsel alan hedeflerine yönelik araştırmacı tarafından geliştirilen başarı testi, duyuşsal alan hedeflerine yönelik gitar dersi ve öğretmenlik mesleği tutum ölçekleri, devinişsel alan hedeflerine yönelik ise araştırmacı tarafından oluşturulan çalgı gözlem formudur. Uygulanan tekniklerle hem grupların başlangıçta eşitliği sağlanması hem de gruplar arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırma sürecinde akran öğretimi yönteminin uygulandığı deney grubunun birinci sınıflardan oluşan diğer bir alt gruba eğitim verebilmesi için 12 haftayı kapsayan dört üniteden oluşan bir gitar eğitimi oluşturulmuştur. Aynı zamanda Deney ve kontrol grupları ile araştırmacı tarafından haftada bir saat ve farklı saatlerde olmak üzere 12 haftalık klasik yöntemlere dayanan grup dersi uygulanmıştır. Deney grubu deneklerinin ise eşleştirilen öğrenciler ile uygun saatleri belirlenerek araştırmacının gözetiminde yine 12 haftayı içeren bire bir dersler yapılmıştır. Deney grubu her bir deneğin öğrencilerle olan dersleri araştırmacı tarafından gözlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, akran öğretiminin uygulandığı deney ile klasik yöntemin uygulandığı kontrol grupları arasında başarı testi, öğretmenlik mesleği tutum ve gözlem formundan alınan toplam puanlar açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu saptanmıştır. Araştırmada gözlemlerden alınan verilerin sonucunda, ders veren öğrencilerin derse hazırlanış, sunuş becerilerinin her ders arttığı; öğretmenlik mesleki yaşantısı öncesi bir rol model olarak bir

imajın geliştiği ve çevresinde örnek davranışların oluştuğu; sorumluluk bilincinin geliştiği; liderlik, yönetme ve yönlendirme becerilerinin arttığı; uygulamayı sahiplendikçe özgüvenlerinin geliştiği ve bu durumun motivasyonlarını arttırdığı söylenebilir. Ders alan öğrencilerde ise derse devam, katılım, hazırlanma, düzenlilik ve çalışma konularında sorumluluklarının ve otoriteye saygılarının geliştiği söylenebilir. Anahtar Sözcükler: Müzik Eğitimi, Müzik Öğretmenliği Eğitimi, Gitar Eğitimi, Akran Öğretimi. ABSTRACT AN ASSESSMENT OF PEER TUTORİNG PROGRAM DEVELOPED FOR MUSIC EDUCATION GUITAR STUDENTS The aim of this research is to assess the effectiveness of peer tutoring program developed for individual instrument education guitar students in Music Education department. The main focus of the research was to investigate whether the developed program helped students’ development in cognitive, affective and psychomotor domains. An experimental design was used in the study. Research design included pre- and post-testing of experimental and control groups. Participants of the study consisted of 1.-3. class students who were students in Music Education Department of Ataturk Faculty of Education at Marmara University during 2007-2008 academic year. Second and third class students constituted the experimental (n=5) and the control (n=5) groups. In addition, each member of the experimental group was matched up with a first class guitar student (n=5) for individual teaching. To this end, peer tutoring approach was implemented in the experimental group whereas traditional approach was utilized in the control group. Data were collected through four separate means. These included an achievement questionnaire developed by the researcher in order to assess cognitive learning outcomes, a guitar lesson and attitude towards teaching profession scale to investigate affective domain outcomes and, an observation form to assess psychomotor domain outcomes. These techniques were utilized in order to make sure that the groups were homogeneous in the beginning of the study and to assess any significant differences between the groups at the end of the implementation. During the implementation, a guitar education program was developed for the experimental group through which the members of this group could teach first class students in their group. This was a 12-week program consisting of four units. Additionally, group lessons designed with traditional approach were taught by the researcher for 12 weeks to both experimental and control groups (1 hour per week, separate hours). Further, the participants of the experimental group and their first class peers had one-to-one lessons for 12-week period. These one-to-one lessons were observed by the researcher. The scores obtained at the end of the study through the achievement questionnaire, attitude towards teaching profession scale and observation forms pointed out a significant and meaningful difference between the experimental group (where the peer tutoring approach was implemented) and the control group (in which the traditional approaches were utilized) in favor of the former. The observational data suggested that the lesson preparation and presentation skills of the students with teaching responsibilities in peers matured lesson-by-lesson, their self-image and self-confidence as teachers developed before entering the profession; they became role-models for their peers and developed a sense of responsibility towards teaching; they also developed/ matured skills such as leadership, counseling and management. Observations also suggested that these students’ self-confidence and motivation increased as the implementation progressed. On the other hand, some positive outcomes of the peer tutoring program were also observed amongst the first class students who were learners in their peer groups. The attendance to lessons was high amongst them, their preparation and participation to lessons were excellent and, they developed awareness and responsibility towards their subject and a sense of respect to authority. Music Education, Music Teacher Education, Guitar Education, Peer Tutoring.
Keywords: Eğitim_Gitar; Eğitim_Müzik; Öğrenim ve Öğretim_Müzik